524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1166
Dr. Ramaerlaan 18, 1901 KW te Castricum
Dr. Ramaerlaan 20, 1901 KW te Castricum
Dr. Ramaerlaan 26, 1901 KW te Castricum
Dr. Ramaerlaan 28, 1901 KW te Castricum

Inleiding

Groep van zes twee aan twee gekoppelde identieke houten WOONHUIZEN, tijdelijk bedoeld, in 1918 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme, ten behoeve van het personeel van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De groep huizen is gelegen aan de noordzijde van de licht glooiende en gebogen Ramaerlaan. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een groep van drie identieke dubbelwoningen (nrs. 1-11). Oorspronkelijk lagen de woningen op het terrein van de inrichting. De woningen bevinden zich in de groenaanleg van de privétuinen, die aansluit op de parkaanleg van de inrichting. De tuinen worden afgesloten door een ijzeren HEKJE als erfscheiding.

N.B. Het meest gave type (nr. 6-8) wordt beschreven.

N.B. De woningen zijn op onderdelen gewijzigd.

N.B. De halfversteende dubbelwoning op nummer 22-24 valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken gerabatte dubbelwoning onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met eenvoudige windveren en in het midden van de nok een gemetselde schoorsteen. In de kap is een centrale dakkapel onder plat dak geplaatst met per woning dubbele zesruits draairamen met middennaald. Tegen de kopse zijgevels bevindt zich aan de achterzijde een kleine vierkante portaaluitbouw, ook onder een zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen. In deze uitbouw bevindt zich een vierruits paneeldeur.

De symmetrische voorgevel heeft per woning een vierruits paneeldeur op de hoek en daarnaast drie gekoppelde kozijnen met schuiframen. De kopse zijgevels hebben in de top een beschot van verticale delen, waarin zich drie zesruits draairamen bevinden. De achtergevels hebben per woning twee kleine houten vensters.

Op het erf bevindt zich een kleine houten berging voor tuingereedschap.

Waardering

De personeelswoningen uit 1918 met bijbehorende houten bergingen zijn van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Verder vanwege de ensemblewaarde.