524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Castricum D 1287
Zeeweg 2, 1901 NZ te Castricum

Inleiding

Voormalige OPZICHTERSWONING uit omstreeks 1905-1909, deel uitmakend van het complex psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De ten behoeve van een van de opzichters van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch gebouwde woning is ontworpen door architect F.W.M. Poggenbeek in de stijl van het Rationalisme. De woning is een gaaf voorbeeld van de stijl, waarin Poggenbeek de gebouwen van het complex Duin en Bosch heeft ontworpen. De woning ligt aan de dienstingang van het terrein bij de Zeeweg, even ten westen van de woning van de geneesheer-directeur. De woning is vrij gelegen in een bosrijke omgeving. Achter de woning staat een kleine houten SCHUUR.

Omschrijving

Op een L-vormige plattegrond, in halfsteens verband opgetrokken woning onder een afgewolfd, met rode bouletpannen gedekt zadeldak, met een over de uitbouw rechts tegen de linkerzijgevel doorlopend dakschild. Vanaf de middendorpels van de kozijnen zijn de gevels gepleisterd, met uitzondering van de strekken boven de kozijnen en een decoratieve band. De voorgevel (N) heeft op de begane grond twee schuifvensters met luiken, diagonaal beschilderd en in de teruggelegen uitbouw links een klein venster. Boven de genoemde sierband bevindt zich een gekoppeld kozijn. De oostelijke zijgevel heeft in de eenlaagse uitbouw een bolkozijn en in de linker gevelhelft een klein dichtgezet venster op de begane grond. In de kopse zuidkant van de uitbouw bevindt zich de achterdeur.

De achtergevel (Z) heeft op de begane grond een schuifvenster met luik en vierruits bovenlicht, en op de zolder een gekoppeld kozijn als in de voorzijde.

De westelijke zijgevel heeft de voordeur onder een bovenlicht en aan weerszijden een T-venster met luik en zesruits bovenlicht.

De houten schuur van gerabatte delen heeft een met rode bouletpannen gedekt zadeldak met windveren.

Waardering

De voormalige opzichterswoning uit 1905-1909 met bijbehorende schuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning

Rationalisme