Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524205
Complexnummer
524169 - Psych. ziekenhuis Duin en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82680/160
Kadastrale aanduiding
Castricum D 1293
Zeeweg 2 A, 1901 NZ te Castricum

Omschrijving

Inleiding

Voormalige DIENSTWONING van de tuinbaas, deel uitmakend van het complex van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch. De woning werd in 1907-1909 gebouwd naar ontwerp van architect F.W.M. Poggenbeek in de stijl van het Rationalisme. Het bevindt zich aan de Zeeweg, nabij de dienstingang op de hoek van het perceel dat voor hakhout bestemd was.

Omschrijving

Op L-vormige plattegrond in grauw/rood bakstenen Vlaams verband opgetrokken bouwvolume onder met rode bouletpannen gedekte, overkragende zadeldaken. De oostelijke, symmetrische gevel heeft een deur met bovenlicht en aan weerszijden een kruiskozijn met onder luiken. In de kap is een dakkapel geplaatst onder een lessenaardak en met een stolpraam. De noordelijke gevel aan de Zeeweg heeft in het midden van het dwarsdeel links openslaande deuren onder drieruits bovenlichten en hierboven een stolpraam. De voordeur met bovenlicht bevindt zich in de terugliggende rechter gevelhelft onder een doorgetrokken dakschild dat rust op houten schoren. Rechts van de voordeur bevindt zich een hoog, smal venster. In de kap een dakkapel als in de oostgevel.

De westelijke gevel heeft op de begane grond van links naar rechts een kruiskozijn met onder luiken en twee kleine vensters, en in de top twee stolpramen.

De zuidelijke gevel heeft twee schuiframen met elk één luik, links een tuindeur met bovenlicht, en in de top twee stolpramen. Boven de tuindeur bevindt zich in de kap een dakkapel als aan de oostzijde.

Waardering

De tuinbaaswoning uit 1907-1909 met bijbehorende schuur is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in de stijl van het rationalisme. Van belang voor het oeuvre van architect Poggenbeek. Vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Poggenbeek, F.W.M. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur