Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524210
Complexnummer
524206 - De Boom
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82674/37
Kadastrale aanduiding
Leusden K 608
Bij Arnhemseweg 105, 3832 GK te Leusden

Omschrijving

Complexonderdeel 4

De ORANJERIE van het landgoed De Boom, gebouwd omstreeks 1880 ligt in het zuidwestelijk deel van het park evenwijdig aan de tuinmuur van de moestuin. Het is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een gedrukt zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van eenvoudige windveren. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen in staan verband met een schelpkalkvoeg. Onder de dakgoot bevindt zich een bloklijst van uitgemetselde baksteen. Boven de venster- en deuropeningen zijn getoogde strekken aangebracht. De hoge roedenverdeelde gietijzeren vensters hebben korfboogvormige naar binnen klappende bovenlichten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidzijde) bevat een dubbele glasdeur met korfboogvormig snijraam in het midden, geflankeerd door een breed venster. De linkerzijgevel heeft links twee vensters met luiken en rechts van het midden een paneeldeur met decoratief roedenverdeeld bovenlicht. De rechterzijgevel bevat vier vensters, waarvan het tweede venster van rechts voorzien is van luiken. Aan de achterzijde bevindt zich een dubbele opgeklampte deur en een venster.

Onder de oranjerie ligt een (kolen)kelder met een dubbele koekoek aan de linkerzijde.

Waardering

De oranjerie is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een oranjerie gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw als onderdeel van de buitenplaats De Boom. Verder van belang vanwege de sobere vormgeving. Als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats. Tevens is het van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524206. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beaufort, de ; Utrecht
opdrachtgever