Leusden K 354
Bij Arnhemseweg 105, 3832 GK te Leusden

Complexonderdeel 5

De WAGENSCHUUR gebouwd omstreeks 1880 bevindt zich in het zuidwestelijk deel van het park van het landgoed De Boom nabij de (verbouwde) tuinmanswoning, oranjerie en moestuin. De schuur staat evenwijdig aan de naastgelegen woning en haaks op de moestuin. De schuur op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde Oud-Hollandse pannen, waarvan het rechter dakschild verder doorgetrokken is. Aan de voor- en achterzijde zijn eenvoudige windveren aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met strekken of ontlastingsbogen boven venster- en deuropeningen. De asymmetrische voorgevel (oostzijde) bevat een hoge getoogde dubbele deur met daarboven een getoogd zolderluik. Rechts bevindt zich een getoogde staldeur en een halfcirkelvormig gietijzeren venster en links een rondboog gietijzeren roedenvenster.

De linkerzijgevel bevat links een deur en een vierruits schuifvenster met rechts daarvan een rondboog gietijzeren roedenvenster. Aan de rechterzijde is tegen de gevel een waterpomp geplaatst.

De lagere rechterzijgevel heeft twee getoogde staldeuren met links daarvan een halfcirkelvormig gietijzeren venster.

De achtergevel beschikt over een rond venster in de geveltop.

De schuur bevat links een werkvloer met daarachter gelegen een dagverblijf met een schouw en oven en rechts een stalruimte.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bakstenen wagenschuur met stalruimte en bakoven uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, gebouwd als onderdeel van het nutstuingedeelte van de buitenplaats De Boom. Tevens vanwege de ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Wagenschuur (G)

Beaufort, de ; Utrecht