Leusden K 624
Leusbroekerweg 1, 3832 BG te Leusden

Complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ van het boerderijcomplex Middelbroek uit 1876 ligt op enige afstand van de weg aan de noordzijde van de Leusbroekerweg. Links van de boerderij staat in dezelfde rooilijn een veeschuur. De boerderij op een rechthoekig grondplan heeft een afgewolfd rietgedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen in kruisverband. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidzijde) is vier vensterassen breed. De voorgevel wordt geaccentueerd door siermetselwerk in gele baksteen: de plint, horizontale banden, strekken boven de vensters en de omlijsting van het middenrisaliet in de vorm van hoekpilasters en een druppellijst. Het middenrisaliet is twee vensterassen breed en bevat op de begane grond twee vensters met bovenlicht en op de verdieping een engelenvenster met een rondboogvormig tweelichts middenvenster. Aan weerszijden van het risaliet is een venster met bovenlicht geplaatst. De vensters op de begane grond met vernieuwde ramen, zijn voorzien van opgeklampte luiken.

De achtergevel heeft in het midden een getoogde, dubbele tweedelige deeldeur, waarboven een sluitsteen met het jaartal 1876, geflankeerd door een opgeklampte mestdeur en gietijzeren roeden venster. Erboven is een dubbel luik aangebracht. Boven de rechter mestdeur is nog een tweede venster aangebracht. Boven en onder de gietijzeren vensters is een uitgemetselde koppenlaag aangebracht. De linkerzijgevel bevat uiterst rechts een kelderlicht met diefijzers. Links daarvan is moderne vensterpartij en glasdeur geplaatst. Het achterhuis heeft vernieuwde stalvensters.

De rechterzijgevel heeft de oorspronkelijke indeling behouden met opgeklampte mestdeuren en getoogde gietijzeren vensters.

In het INTERIEUR is de oorspronkelijke indeling grotendeels behouden. De voorkamer (middenvoor) heeft een balkenplafond. Linksvoor in het woonhuisgedeelte bevindt zich een kelder met troggewelf, waarboven een opkamer. Het achterhuis heeft een centrale voerdeel met aan weerszijden een stal met mestgoot. Boven de stallen rechts in de boerderij en boven het spoelhok links bevindt zich op de hilde een knechtenkamer.

Waardering

De boerderij met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en karakteristiek voorbeeld van een langhuisboerderij uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Tevens is de boerderij van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de naastgelegen veeschuur en van landschappelijke waarde vanwege de markante situering langs de Leusbroekerweg.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Beaufort, de ; Utrecht