Leusden A 1096
Leusden B 159
Leusden A 1236
Leusden A 1263
Dodeweg 29, 3832 RE te Leusden

Complexonderdeel 1

De AANLEG van de ALGEMENE BEGRAAFPLAATS wordt gekenmerkt door een landschappelijk opzet met kronkelende paden en glooiingen in combinatie met een formele aanleg rond het aulacomplex aan de noordwestzijde van de begraafplaats. Aan de noordzijde loopt vanaf de Dodeweg een korte oprijlaan naar het rechthoekige voorplein met in het midden een rechthoekig plantsoen, dat grenst aan het aulacomplex. Aan de zuidzijde van het aulacomplex ligt een rechthoekig plein, dat links en rechts aansluit op een in zuidelijke richting lopende grote laan. Tussen de beide, ten opzichte van elkaar wigvormig lopende lanen, die eindigen in een rotonde, is een groot gazon gesitueerd, beplant met solitairbomen. Aan weerszijden van de lanen liggen graven. In overeenstemming met bodemgesteldheid van het terrein bestaat de beplanting van de begraafplaats voor het merendeel uit naaldbomen, coniferen en rhododendronstruiken. De paden zijn deels onverhard. Aan de oostzijde van het voorplein ligt het Russisch ereveld. Dit gedeelte van de begraafplaats is rechthoekig van vorm en heeft een geometrische aanleg met aan het einde van de middenas een gedenknaald. Aan weerszijden van de middenas liggen de graven, alle voorzien van een identieke steen uit 1975 (vallen buiten de bescherming). Deze begraafplaats wordt omgeven door een eenvoudig gemetselde muur, waarin zich aan de westzijde een doorgang bevindt, gemarkeerd door een vierkant gemetselde hekpijler bekroond door een bolvormige vaas.

Waardering

De historische aanleg van de begraafplaats uit het tweede kwart van de twintigste eeuw is van algemeen belang vanwege de tuinarchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van een landschappelijke aanleg in overeenstemming met de natuurlijke gesteldheid van het terrein in combinatie met een formele aanleg rond het aulacomplex ter accentuering hiervan, alsmede vanwege een ommuurd Russisch ereveld uit 1947 in geometrische stijl.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats aanleg

Gemengde tuinstijl

Tak, C.W. van der ; Utrecht