Leusden B 607
Dodeweg 31, 3832 RE te Leusden

Complexonderdeel 2

De AULA en DIENSTGEBOUWEN in Zakelijk expressionistische stijl zijn gebouwd in 1929-1931 naar ontwerp van ir. C.B. van der Tak aan de noordwestzijde van de begraafplaats in de as van een korte oprijlaan vanaf de Dodeweg. Het bouwvolume op een U-vormig grondplan is samengesteld uit blokvormige volumes van verschillende grootte en hoogte, afgedekt door platte daken en betonnen luifels. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen in Vlaams verband. Het streng symmetrisch opgebouwde bouwvolume wordt gedomineerd door het achttien meter hoge middengedeelte van de aula. Deze centraal gelegen hoofdmassa op een vierkant grondplan heeft aan iedere zijde een lager en smaller risaliet, waardoor een Grieks kruis als grondplan is ontstaan. Op de begane grond bevinden zich op iedere gevelhoek iets terugliggend onder een luifel twee fênètres-à-terre, oorspronkelijk deuren, van de aula. Hierboven zijn in de oksel van de aulawand en de risalerende geveldelen hoge, smalle, vierkante metselstroken aangebracht, oorspronkelijke hoekvensterpartijen. Aan de achterzijde (begraafplaatszijde) bevindt zich een uitgebouwd portaal met gemetselde bloembakken onder een luifel. Binnen het inpandig portiek is een dubbele deur geplaatst. Met uitzondering van de deuren op de begane grond zijn de gevels van de hoofdmassa blind.

INTERIEUR. De indeling van de aula is eveneens op basis van een Grieks kruis. De in de jaren zestig gestucadoorde wanden zijn wit geschilderd. Op de begane grond bevinden zich in de inspringende hoeken vensters en in de zijwanden dubbele deuren. Rondom is een balkongalerij aangebracht die de vorm van het Grieks kruis volgt. Op de zuid-galerij is het orgel uit 1966 geplaatst. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Aan de noordzijde le. Aan de oost- en westzijde zijn tribunes aangebracht. De gesloten borstwering heeft een houten leuning voorzien van smeedijzeren bevestigingsornamenten. In het midden bevindt zich een lichtkoepel met betonnen raster en glazen bouwstenen.

De dubbele deuren in de zijwanden op de begane grond leiden naar nevenruimten, die als wachtruimte dienen. Deze nevenruimte hebben eveneens een lichtkoepel met een betonnen raster en glazen bouwstenen.

Het hoofdvolume is door middel van een PERGOLA aan de zijde van de begraafplaats en door lage VERBINDINGSVLEUGELS verbonden met de dienstgebouwen aan weerszijden. De pergola bestaat uit vierkante gemetselde pijlers afgedekt door een doorlopende betonnen plaat. De vleugels bevatten ieder drie door smeedijzeren hekken afgesloten doorgangen. De hekken zijn samengesteld uit horizontale spijlen waartussen ter hoogte van de draaistijl cirkelvormige ringen zijn geplaatst.

De dienstgebouwen op een L-vormig grondplan bestaan uit een samenstel van ten opzichte van elkaar enigszins veschoven, éénlaags volumes onder een plat dak. Het rechter dienstgebouw (westzijde) bevat de portiersloge en verblijfsruimten voor het personeel. Kenmerkend zijn de hoekvensters aan de voor- en achterzijde en een strokenvenster in de lange zijgevel. Het linker dienstgebouw bevat een condoleanceruimte. Ook hier aan de voor- en achterzijde een hoekvensterpartij en een strokenvenster in de lange zijgevel.

Waardering

Het gebouwencomplex is van algemeen belang vanwege de funeraire cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een aula en dienstgebouwen met pergola en verbindingsvleugels in Zakelijk expressionistische stijl in 1929-1931 gebouwd als onderdeel van een begraafplaats naar ontwerp van C.B. van der Tak, alsmede als voorbeeld uit diens oeuvre. Tevens is het gebouwencomplex van ensemblewaarde in ruimtelijke en functionele samenhang met de begraafplaats.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Aula

Tak, C.W. van der ; Utrecht