Leusden K 363
Arnhemseweg 12, 3832 GL te Leusden

Inleiding

Het houten WOONHUIS van het type landhuis, Klein Schutterhoef genaamd, is in 1934 gebouwd in opdracht van mevrouw M. Roell, bewoonster van het nabijgelegen Groot Schutterhoef. Na het overlijden van haar man wilde zij samen met haar kinderen kleiner gaan wonen. Het huis is een Noors zomerhuis opgebouwd uit balken (logs) naar voorbeeld van het Fl¿/yestube in Bergen. Het huis dat als bouwpakket (type 464) is aangeleverd, is een ontwerp van Bernt Paulsen van de firma Stenberghus uit Oslo. Kort na de oplevering is een gedeelte van de veranda aan de achterzijde dichtgezet en bij de eetkamer getrokken. De loggia op de verdieping aan de voorzijde is later van glas voorzien. In 1989 is het huis aan de linker- en aan de achterzijde uitgebreid in dezelfde stijl, waardoor het huis dat oorspronkelijk een L-vormig grondplan bezat, een kruisvormige plattegrond kreeg. Er is hierbij gebruik gemaakt van Finse logs. Deze bestaan uit verlijmde delen met een iets ander profiel dan de oorspronkelijke Noorse logs. De ingang die zich tegen de linkerzijgevel bevond is in zijn geheel verplaatst naar de huidige plaats schuin aan de voorzijde. Tevens is het huis aan de binnenzijde gedeeltelijk geïsoleerd, waarbij rabatdelen als afwerking zijn gebruikt. Het op ruime afstand van de weg gelegen woonhuis is via een oprijlaan vanaf de Arnhemseweg te bereiken. Het huis wordt omgeven door een grote siertuin die aan de achterzijde grenst aan een akker die behoort tot het landgoed Den Treek.

Omschrijving

Het deels onderkelderde woonhuis op een van oorsprong L-vormige plattegrond, later uitgebreid tot een kruisvormige (latijns) plattegrond, bestaat uit twee bouwlagen onder elkaar kruisende zadeldaken met een flauwe dakhelling en gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels boven een gemetselde voet bestaan uit horizontale balken (logs) met dubbele messing-groef verbinding en zijn op de gevelhoeken met elkaar verbonden in een halfhout-verbinding met doorstekende balkeinden. De verdieping kraagt, ondersteund door balkeinden van de verdiepingsvloer, licht uit. De geveltop bestaat uit verticaal geplaatste balken. Langs de topgevels, die bekroond worden door gestileerde drakenkoppen zijn eenvoudige windveren aangebracht. De houten dakgoten zijn voorzien van een spuwer aan de uiteinden.

Rondom zijn enkel-, twee- of drielichts roedenverdeelde draaivensters en dubbele tuindeuren met roedenverdeelde ruiten aan gebracht. Bij het oorspronkelijke deel van het huis aan de noordwest- en noordoostzijde, zijn zij voorzien van luiken.

Aan de voorzijde (noordoostzijde) bevindt zich links van het midden een risalerende partij met in de voorgevel op de begane grond een drielichtsvenster en op de verdieping twee tweelichts vensters. Binnen de gemetselde voet zijn twee dubbele kelderlichten geplaatst. De rechterzijgevel van het risaliet bevat een klein vierruits venster op de begane grond en een tweelichts venster op de verdieping. Rechts van de risalerende partij bevindt zich een veranda voorzien van een houten balustrade en in het terugliggende gevelvlak twee stel tuindeuren. Op de verdieping is links een met glas dichtgezette loggia aangebracht en rechts een tweelichts venster. Links van de risalerende partij is in de oksel met het aan de linkerzijde uitgebouwde volume, overhoeks het later verplaatste ingangsportaal onder een pangedekt zadeldakje geplaatst. Het portaal bevat een toegangsdeur en in iedere zijgevel een klein vierruits venster. Een gemetselde stoep leidt naar de ingang. Boven het portaal bevindt zich een balkon. De rechterzijgevel (noordwestzijde) bevat op de begane grond en op de verdieping twee enkele draaivensters.

Aan de achterzijde bevindt zich rechts van het midden een risalerende gevelpartij. Links hiervan is over de volle breedte van het terugliggende gevelvlak een veranda met daarboven een balkon aan gebracht, beide voorzien van een houten balustrade. Het rechterdeel van de veranda is dichtgezet en voorzien van dubbele glasdeuren aan de voorzijde en een tweelichts venster aan de linkerzijde gericht naar de veranda. Het terugliggende geveldeel bij de veranda bevat een drielichts venster en op de verdieping drie stel openslaande deuren en een venster. Rechts van de risalerende gevelpartij bevindt zich een terugliggend gevelvlak van de uitbreiding uit 1989.

INTERIEUR Het huis heeft intern grotendeels de oorspronkelijke indeling uit 1934 behouden.

Waardering

Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en qua materiaalgebruik, vormgeving en detaillering gaaf voorbeeld van een houten huis uit het tweede kwart van de twintigste eeuw, als bouwpakket afkomstig uit Noorwegen. Tevens is het van landschappelijke waarde vanwege de markante situering, en vanwege de ruimtelijke relatie met het landgoed Den Treek. Verder vanwege de zeldzaamheidswaarde.

Noorse houtbouw, bouwpakket type 464

Paulsen, Bernt ; Utrecht