524233 - Doopsgezinde kerk Zijdstraat
Aalsmeer G 5804
Bij Zijdstraat 53, 1431 EB te Aalsmeer

Inleiding

ERFSCHEIDING, behorende bij het complex 'doopsgezinde kerk Zijdstraat', in 1926-1927 geplaatst naar het ontwerp van J.F. Staal, in de stijl van de Amsterdamse School met elementen uit de Nieuwe Zakelijkheid, aan de noordoostzijde van de Zijdstraat ter afsluiting van het terrein tussen de Zijdstraat en de Gedempte Sloot waarop zich de doopsgezinde kerk met voormalige kosterswoning en het vrij staande voormalige dubbele woonhuis bevinden.

Omschrijving

De als een visueel geheel met de gebouwen ontworpen erfscheiding bestaat uit een lage gemetselde muur met ezelsrug, opgetrokken in groengrijze baksteen waarin zwarte tegels zijn verwerkt, evenwijdig aan de weg, met een gedeelte haaks op de weg ter hoogte van de teruggelegen westhoek voor het voormalige dubbele woonhuis. De erfscheiding loopt over in de zuidwestgevel van de voormalige woning. Aan de linkerzijde zijn smeedijzeren hekken geplaatst tussen pijlers met lantaarn. In het verlengde van de zuidwestgevel van de woning is eveneens een smeedijzeren hek geplaatst. De hekken hebben een dichte plaat aan de onderzijde waarboven stijlen in rechte hoeken.

Waardering

De erfscheiding is van belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Doopsgezinde kerk Zijdstraat.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)

Functionalisme