Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524238
Complexnummer
524237 - Bloemenlust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/189
Kadastrale aanduiding
Aalsmeer G 1204
Oosteinderweg 247, 1432 AT te Aalsmeer

Omschrijving

Inleiding

Voormalig BLOEMENVEILINGGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex "Bloemenlust", gebouwd in 1921/1922 naar het ontwerp van M. de Klerk (zaal I), uitgebreid in 1926/1927 naar het ontwerp van J.F. Staal (pakzalen) en in 1928/1930 naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (zaal II) in de stijl van de Amsterdamse School.

Omschrijving

Het voormalige bloemenveilinggebouw op rechthoekige plattegrond is in drie te onderscheiden bouwfasen tot stand gekomen en ligt teruggerooid ten opzichte van de Oosteinderweg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De dakvlakken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Zaal I, onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg en met klokkentoren aan de zuidoostzijde, wordt aan weerszijden geflankeerd door paklokalen onder lager gelegen horizontale afsluiting. Aan de noordoostzijde bevinden zich een tribune en een oorspronkelijk open steiger onder lessenaarsdak. Uit het lessenaarsdak stijgt het vierkante volume van de tribune op, geheel met pannen gedekt en aansluitend aan het zadeldak van de hal.

De voorgevel (ZO) heeft een topgevel met zijvleugels onder plat dak en rechte gootlijst. Op de begane grond bevinden zich drie boogvormige openingen met in oorsprong dubbele houten toegangsdeuren. Geheel links en rechts is een venster geplaatst. In de topgevel bevindt zich een expressionistisch in metsel- werk uitgevoerd relief, verwijzend naar de naam en oorspronkelijke functie van het gebouw. Het bovenste gedeelte van het reliëf stelt de boeg van een schuit vol snijbloemen voor. Daaronder zijn de naam en het bouwjaar aangegeven:"BLOEMEN/ANNO MCMXXI/LUST/DOMINO MCMXXII". Tussen twee kleine vierkante vensters zijn de woorden "cooper/veilings/vereen" uitgevoerd. Op de tweede bouwlaag is een reeks vensters geplaatst, oorspronkelijk met stalen ramen. De rechter zijgevel (NO) bevat enkele deur- en vensteropeningen achter de steiger. De noordoostgevel van de tribunevleugel bevat acht smalle vensters. De topgevel aan de achterzijde (NW) bevat een groot venster. De uitbreiding van de voormalige zaal I, twee paklokalen aan de linkergevel (ZW), bevindt zich gedeeltelijk onder ver overstekend lessenaarsdak, dat ook als luifel dienst doet en gedekt is met rode verbeterde Hollandse pannen, en gedeeltelijk onder horizontale afsluiting. In de zuidwestgevel bevinden zich van links naar rechts drie lichtopeningen, bestaande uit twee naast elkaar geplaatste houten vensters met roedenverdeling, een dubbele houten deur, drie lichtopeningen en een dubbele houten deur.

Op de zuidhoek is in de jaren vijftig een volume toegevoegd, opgetrokken in rode baksteen op rechthoekige plattegrond onder horizontale afsluiting. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk in kruisvorm. De gevels eindigen in gekartelde vorm onder pannen.

Zaal II van het voormalige bloemenveilinggebouw, op rechthoekige plattegrond, is noordoost-zuidwest georiënteerd en aan de noordzijde van zaal I geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De dakvlakken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De veilinghal wordt afgesloten door een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Op de nok is een lichtkap geplaatst.

De pakplaatsen aan de zuidwestzijde worden horizontaal afgesloten, die aan de noordwestzijde door sheddaken. De pakplaatsen, kantoren en nevenruimten tussen zaal I en II bevinden zich onder horizontale afsluiting.

Aan de noordoostzijde bevinden zich de botenlosplaats en de tribunes. De aangekapte tribunevleugel sluit aan de linkerzijde van de oostelijke topgevel aan en bevindt zich onder schildkap met glazen shedkappen aan de rechterzijde.

Het ingangsportaal bevindt zich op de zuidhoek. In de zuidoostgevel is een dubbele houten toegangsdeur geplaatst onder boogvormig bovenlicht, terugliggend in boogvormige opening. In de gevels zijn ter hoogte van de begane grond oranje bakstenen banden ingemetseld.

De linker zijgevel (ZW) bevat in de topgevel een smal toogvormig venster.

De rechter zijgevel (NO) bevat aan weerszijden van de op bakstenen schoren uitgebouwde tribune een gemetselde schoorsteen (de rechter schoorsteen is later toegevoegd). Tussen de schoren kleine vensters met roedenverdeling (één venster is vervangen door een dubbele deur). Op de verdieping bevinden zich acht paarsgewijs geplaatste schuifvensters met roedenverdeling. In de noordwest-en zuidoostgevel van de tribunevleugel zijn op de verdieping zijn smalle vensters tussen ver uitgemetselde penanten geplaatst. In de topgevel bevindt zich een ruitvormig venster.

De noordoostgevel van de voormalige botenlosvleugel bevat links en rechts een venster en in het midden twee poorten met licht met roedenverdeling, oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De pakplaats aan de rechterzijde bevatte in de noordoostgevel oorspronkelijk een klein venster met roedenverdeling.

Het interieur van het voormalige bloemenveilinggebouw is vrijwel geheel in oorspronkelijke staat.

De dakconstructie van zaal I bestaat uit houten vakwerkkniespanten met daarover gordingen. De langsgevels bevatten driehoekige kozijnen tussen de vakwerkconstructie met ramen met horizontale roeden; daaronder bevindt zich de originele verwarming.

De tribune is trapsgewijs omhoog gebouwd, de radiatoren zijn rood geverfd.

Zaal I wordt verder gekenmerkt door boogvormige openingen met getrapte afwerking, boogvormige houten dubbele deuren met boogvormige lichten met roedenverdeling, stalen ramen, originele radiatoren en een houten balkon aan de zuidoostzijde.

De dakconstructie van zaal II bestaat uit houten vakwerkspanten - waarvan drie grote scharnierspanten waarover gordingen - met dakbeschot op sporen. De topscharnierstukken zijn tegen knikken verzekerd door middel van trekstangen. Langsverbanden zijn geconstrueerd onder de lichtkap en achter de lichtstrook. De gordingen en de houten steunen rusten op hardstenen blokken. De langsgevels bevatten rechthoekige staande kozijnen, waarbij een driehoekige ondersteunende verbinding tussen de spanten is toegepast. De vloer bevat gele en zwarte tegels.

De tribune op de begane grond bevat de gondel, een houten draaicirkel en afwerkingen in zwarte baksteen. De tribune op de verdieping bevat de ondersteuning van de gondel en een metalen draaicirkel.

Zaal II wordt verder gekenmerkt door rechte openingen, rechte dubbele deuren met rechthoekige lichten met roedenverdeling, klapdeuren, toepassing van gele baksteen en detaillering in zwarte (geglazuurde) steen, hardsteen rond boven- en onderdorpels en op overgang tussen gevelsteen en pleisterwerk en stalen banden op muren.

Waardering

Het voormalig bloemenveilinggebouw "Bloemenlust" is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het omschreven complex en als gaaf (exterieur én interieur) bewaard gebleven voorbeeld van een bloemenveilinggebouw, uit de periode 1921-1930 gebouwd in fasen in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van de architecten M. de Klerk, J.F. Staal en J.F. Berghoef.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524237. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Bloemenveiling

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1922
exact
Zaal I
verbouwing
1926
1927
exact
Pakzalen (ZW)
verbouwing
1928
1930
exact
Zaal II
verbouwing
1950
1950
exact
Boxen noordzijde; architecten: J.F. Berghoef, Klarenbeek
verbouwing
1950
1959
globaal
Steiger (Z) dichtgezet (architect onbekend)
verbouwing
1963
1964
exact
uitbreiding westzijde; architect Berghoef/Hondius/Lamers

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Coop veilingvereniging Bloemenlust ; Noord-Holland
opdrachtgever
Klerk, M. de ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Staal, J.F. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Berghoef, J.F. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur