Aalsmeer G 6758
Aalsmeer G 4467
Oosteinderweg 245, 1432 AT te Aalsmeer

Inleiding

Voormalige DUBBELE CONCIERGEWONING, behorende bij de uitbreiding van het voormalige bloemenveilinggebouw "Bloemenlust" uit 1928/1930 naar ontwerp van architect J.F. Berghoef (1903 - 1994) in de stijl van de Amsterdamse School. De voormalige dubbele conciërgewoning is vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestzijde van het terrein.

Omschrijving

Voormalige dubbele congiërgewoning bestaande uit begane grond en zolderverdieping onder steil zadeldak, boven uitstekende gootlijst, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van drie schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In het onderste gedeelte van de gevel zijn banden van oranje baksteen ingemetseld. Oorspronkelijk waren alle vensters van hout.

De voorgevel (NO) is symmetrisch ingedeeld en bevat in het midden twee topgeveltjes met smalle glas-in-lood-ramen. Voor de linker woning bevindt het venster zich links van de houten deur, die in stijl aansluit bij de deur naar het portaal van zaal II van het veilinggebouw; voor de rechter woning bevindt het venster zich rechts van de deur. In de zijgevels (ZO, NW) bevinden zich enkele vensters. In de achtergevel (ZW) bevinden zich bij beide woningen een venster, deur en uitbouw. In het dakvlak zijn twee dakkapellen geplaatst.

Waardering

De voormalige dubbele congiërgewoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-funtioneel onderdeel van het bloemenveilingcomplex "Bloemenlust" en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele woning gebouwd in 1928/1930 in de stijl van de Amsterdamse School naar het ontwerp van J.F. Berghoef.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Berghoef, J.F. ; Noord-Holland