Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524246
Complexnummer
524244 - Bloemenkwekerij Uiterweg 207
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/21
Kadastrale aanduiding
Aalsmeer H 3573
Bij Uiterweg 207, 1431 AE te Aalsmeer

Omschrijving

Inleiding

GROTE SCHUUR, behorende tot het complex voormalige "Bloemenkwekerij Uiterweg 207" en in 1926 gebouwd in zakelijk-expressionistische trant naar ontwerp van architect ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994).

Omschrijving

Grote schuur, opgetrokken in hout op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag en zolderverdieping onder hoog opgaand zadeldak met wolfseind aan de oost- en westzijde, bedekt met oranjerode verbeterde Hollandse pannen. De houten bakgoten rusten op uitstekende houten consoles. De horizontale roedenverdeling is nog aanwezig. De grote schuur, tot de vensters opgetrokken in horizontale rabatdelen, tot de gootlijst in vertikale gerabatte delen en met topgevels in horizontale gerabatte delen, bevat in de noordwestgevel een deur op de begane grond en een breed venster in de topgevel, met draairamen en geflankeerd door dubbele ramen.

De noordoostgevel van de grote schuur bevat van links naar rechts twee zesruitsvensters, een tweeruitsvenster, een dubbele houten opgeklampte deur, een tweeruitsvenster en een zesruitsvenster.

De zuidwestgevel bevat aan de linkerzijde een grote houten klapdeur met zesruitsvenster. Daarnaast bevat de gevel achtereenvolgens twee zesruitsvensters, en een houten dubbele deur.

De zuidoostgevel bevat op de begane grond een vensterreeks met zestien ruiten en een houten opgeklampte deur met driehoekig licht. In de topgevel geeft een deur, geflankeerd door vierruitsvensters toegang tot een houten balkon.

Waardering

De grote schuur is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Bloemenkwekerij Uiterweg 207" en als gaaf bewaard voorbeeld van een schuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, behorende bij een bloemenkwekerij.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524244. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Keessen A W Zn, W. ; Noord-Holland
opdrachtgever
Berghoef, J.F. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur