525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Flevolaan 55, 1272 PC te Huizen

Inleiding

Op een ruim en verhoogd perceel in het bosgebied ten noorden van het landhuis "Oud-Bussem" gelegen voormalige houten DIENSTWONING, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw daterende woning heeft oorspronkelijk gestaan op de buitenplaats "Dijkerhoek", gelegen aan de oude weg Holten - Deventer. Daarna is het huis verplaatst naar een terrein van de familie Blijdenstein aan de Valkenveenselaan en in 1925 onder leiding van W. de Gooijer verplaatst van de Valkenveenselaan naar de Flevolaan, om dienst te doen als woning voor de smid van de melkerij. Vervolgens heeft P. van Leeuwen Boomkamp, eigenaar van de buitenplaats "Oud-Bussem", de woning met de erachter gelegen grond gekocht en het voor diverse doeleinden gebruikt. Vanaf november 1945 tot heden (2000) is het huis bewoond door de tuinbaas van de buitenplaats "Oud-Bussem", de heer J. Lustig.

Omschrijving

Houten dienstwoning van één bouwlaag met een L-vormige plattegrond en een dito rieten dak bestaande uit twee haakse zadeldaken. De zwartgeteerde gevels zijn tot aan de zoldervloer samengesteld uit brede liggende rabatdelen. De driehoekige voorschotten hebben een bekleding van staande kraalschroten. De kneldelen onderlangs het rieten dak zijn voorzien van een gekeperde onderrand.

De als puntgevel uitgevoerde voorgevel (Z) heeft in het midden van de begane grond drie gekoppelde twaalfruits ramen (twee openslaande waartussen een vast raam) en middenboven een negenruits openslaand raam. Ter weerszijden van het benedenvenster zijn nog twee duimen aanwezig waaraan luiken waren afgehangen. In de rechterzijgevel (O) bevindt zich rechts een 24-ruits stolpraam voorzien van luiken met zandlopermotief en links een dubbele glasdeur met dito luiken en in elke deurhelft een twaalfruits raam. Halverwege het rechterdakschild staat een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen. De linkerzijgevel (W) is rechts voorzien van twee gekoppelde twaalfruits openslaande ramen met luiken als genoemd. Eenzelfde venster bevindt zich in de zuidgevel van de uitbouw tegen de linker helft van de linkerzijgevel. De als puntgevel uitgevoerde westgevel van de uitbouw is op de begane grond gesloten en middenboven voorzien van een openslaand raam.

De achtergevel (N) heeft in het midden een keldervenster. In het als puntgevel uitgevoerde terugliggende linker gedeelte van de achtergevel bevindt zich op de begane grond een horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur met vierruits bovenlicht, en in het driehoekige voorschot een openslaand raam.

Het interieur verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de keuken rechtsachter een gepleisterde schouw, wanden en een vlak plafond van rabatplanken, een aanrecht waarin twee kastjes met een spiegelbekampte dubbele deur, een afgeschoten wc en een trap met onderaan een kwart naar de zolder. Tussen de keuken en de in de uitbouw gesitueerde slaapkamer bevindt zich een smalle, vanuit de slaapkamer via een spiegelbeklampte deur toegankelijke kelder met een vloer van rode plavuizen. Boven de lage kelder heeft de slaapkamer twee kasten met een spiegelbeklampte deur. Op de zolder onder het rechter zadeldak is zowel vóór als achter een kamer afgeschoten met paneeldeur (bovenin de deur van de achterkamer bevinden zich twee liggende ramen). De zolder heeft een gordingenkap die boven de uitbouw onbeschoten is en voor het overige betimmerd met rabatschroten.

Waardering

De voormalige dienstwoning voor de smid is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.