Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524256
Complexnummer: 
525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/23
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Huizen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Huizen
X-Y coördinaat: 
141834 - 477445

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op een ruim erf aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen BOERDERIJ uit het begin van de 18de eeuw, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Deze hallenhuisboerderij van het Gooise type verving een vermoedelijk 16de-eeuwse voorganger die bij het beleg van Naarden in 1672 door de Fransen was verwoest. De boerderij werd als onderdeel van het landgoed Oud-Bussem in 1902 gekocht door Joannes van Woensel Kooy voor de stichting van een modelboerderij. In het stalgedeelte van de oude boerderij werd het jongvee van de melkerij ondergebracht en in het woongedeelte kwamen twee dienstwoningen. Van het in 1974 afgebrande stalgedeelte is het voorste gedeelte herbouwd. De boerderij is sinds dat jaar in gebruik als woning.

N.B. De verbouwde dwarsvleugel (XIX) tegen de linkerzijgevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde driebeukige hallenhuisboerderij onder een rietgedekt zadeldak waarin een glooiende overgang van het woongedeelte naar het lagere stalgedeelte. Ter hoogte van de verdiepingsvloer zijn de voor- en zijgevels voorzien van schootankers.

De symmetrische voorgevel (W) is gepleisterd en telt op de begane grond drie grote getoogde twaalfruits schuifvensters met luiken. Linksonder bevindt zich een kelderkoekoek met opgeklampt luik. De driehoekige puntgevel heeft in het midden een schuifvenster met kleine (18de-eeuwse) roedenverdeling (36-ruits) en is hierboven en langs de randen voorzien van schootankers. De zijgevels zijn opgetrokken in rode handvormsteen in kruisverband. In de rechterzijgevel (Z) bevindt zich van links naar rechts een getoogd twaalfruits schuifvenster met luiken, een deur met zestienruits bovenlicht en de gewijzigde dubbele staldeur van de deel, afgehangen aan drie paar originele handgesmede duimgehengen en voorzien van een 26-ruits bovenlicht. Rechts hiervan vormen vlechtingen bovenin het muurwerk de overgang naar het lagere stalgedeelte. De linkerzijgevel (N) heeft rechts twee kelderkoeken met opgeklampt luik (de overige vensters en deuren in de zijgevels zijn evenals de achtergevel gemoderniseerd).

Het interieur verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en is onder meer voorzien van spiegelbeklampte deuren in het woongedeelte, in de via een scheluwe trap van rode handvormsteen bereikbare kelder linksvoor een vloer van rode plavuizen, een gepleisterd tongewelf en drie losse enkelruits kelderraampjes met diefijzer, in de gepleisterde brandmuur tussen het woongedeelte en de deel op de begane grond een groot 40-ruits liggend vast raam, een dito 24-ruits verdiepingsraam en schootankers ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer, en in het stalgedeelte een ankerbalkgebint en een voor de stalknecht bestemd houten vertrek op verdiepingsniveau. Door de twee genoemde ramen in de brandmuur had men vanuit het woongedeelte een goed uitzicht op het vee in de stal.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als 18de-eeuwse hallenhuisboerderij behorend bij het landgoed Oud-Bussem en als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem".

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaFlevolaan651272 PCHuizen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HUIZENA1736

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Hallehuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
17001750globaalvervaardiging
19741974exactverbouwing

gedeeltelijke herbouw afgebrande stalgedeelte