Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524257
Complexnummer
525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82685/27
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Huizen A 1712
Huizen A 1711
Flevolaan 67, 1272 PC te Huizen
Flevolaan 67 A, 1272 PC te Huizen

Omschrijving

Inleiding

Aan de zuidoostzijde van de Flevolaan gelegen voormalig KANTOORGEBOUW annex DIENSTWONING uit 1903, naar ontwerp van K.P.C. de Bazel, deel uitmakend van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". Na 1945 is het kantoor in de linker helft van het pand verbouwd tot een afzonderlijke woning.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning van één bouwlaag onder een hoog schilddak met een overstek op geprofileerde klossen en een dekking van gesmoorde Hollandse pannen. Halverwege de nok staat een zeskante dakruiter vergelijkbaar met die op het hoofdgebouw. De dakruiter heeft een met leien beklede onderzijde en een eveneens zeszijdig koepeldakje gedekt met zink. De twee rechthoekige hoekschoorstenen op de nokeinden zijn gemetseld in rode machinale waalsteen. Op het dak staan rondom zes getoogde dakkapellen voorzien van een getoogd negenruits venster: twee op het voor- en achterschild, en op beide zijschilden één. De buitenmuren zijn boven een zich verjongende en door een rollaag afgesloten plint van paarsrode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg, opgetrokken in rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. Ter hoogte van de bovendorpels is het muurwerk voorzien van een uitkragende strekkenlaag. Tussen de klossen bovenaan de gevels bevindt zich diagonaal siermetselwerk.

De voorgevel (NW) kent een symmetrische opzet met in het midden een paneeldeur onder een vierruits bovenlicht, en ter weerszijden een kruisvenster voorzien van zesruits openslaande onderramen met luiken en lage tweeruits bovenlichten. In de paneeldeur bevindt zich een smal raampje met een halfronde onder- en bovenzijde. Het zwaar uitgevoerde deurkalf heeft kwartrond in- en uitzwenkende onderhoeken. In de rechterzijgevel (ZW) bevindt zich links een kruisvenster als in de voorgevel (oorspronkelijk een enkel venster) en rechts hiervan een enigszins naar links verplaatste en horizontaal in tweeën gedeelde opgeklampte deur met drieruits bovenlicht. De linkerzijgevel (NO) heeft rechts een kruisvenster als in de voorgevel en links een enkel venster, beide met luiken. Links in de achtergevel (ZO) bevindt zich een door twee kleine vensters (de rechter nog met een tweeruits raam) geflankeerde brede getoogde portiek (deze is naderhand dichtgezet; de deur en het venster in de rechter gevelhelft dateren van na de bouwtijd). Het interieur verkeert nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat. De in de rechter helft van het pand gesitueerde voormalige dienstwoning heeft in de keuken een naar de zolderverdieping leidende bordestrap waaronder een halfverdiepte kelder met een vloer van rode plavuizen. In de linker helft van het pand bevinden zich naar verluidt onder meer twee originele schouwen voorzien van een zwartmarmeren onderboezem, een blauwbetegelde haard en een in dwarsdoorsnede halfronde gepleisterde bovenboezem. De zolderverdieping heeft een met brede delen beschoten gordingenkap.

Waardering

Het voormalige kantoorgebouw annex dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een door architect K.P.C. de Bazel ontworpen kantoor annex dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525068. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Woensel Kooy, Joannes van ; Noord-Holland
opdrachtgever
Bazel de, K.P.C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur