Flevolaan 59, 1272 PC te Huizen

Inleiding

DIENSTWONING, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Bussem", waarschijnlijk daterend uit de 19de eeuw en omstreeks 1930 met de bouw van het nieuwe landhuis in Nieuw-Historiserende stijl aangepast.

De dienstwoning staat ten noordwesten van het landhuis en is daarmee via een tuinmuur verbonden.

Omschrijving

Dienstwoning van één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels onder een steil schilddak met op de nok een gepleisterde schoorsteen. De ingang bevindt zich rechts in de oostgevel en bestaat uit een eenvoudige houten deur onder bovenlicht met roedenverdeling. Links van de deur een breed schuifvenster met kleine roedenverdeling. De noordgevel bevat links een klein negenruits venster en de westgevel links een zesruits schuifraam en twee kleine vierruits vensters. Iets onder de gootlijst een omgaande horizontale rand van uitspringend schoon metselwerk en daaronder de gevelankers van de zoldervloer. In de dakschilden drie getoogde dakkapellen.

Waardering

De dienstwoning bij het landhuis Oud-Bussem is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Bussem" en vanwege de stilistische samenhang met het landhuis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Slothouwer, prof.dr.ir. D.F. ; Noord-Holland