Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524263
Complexnummer
524258 - Oud-Bussem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/190
Kadastrale aanduiding
Huizen A 1910
Huizen A 1911
Bij Flevolaan 69, 1272 PC te Huizen

Omschrijving

Inleiding

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG in Landschapsstijl bij het landhuis Oud-Bussem dateert in aanleg uit het begin van de 19de eeuw. In die periode is, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher sr., rond het huis een park in vroege landschapsstijl aangelegd met behoud van een oudere rechte lanenstructuur in het bos. Het Bikberger bos is ook in die periode aangelegd. Uit 1910 dateert een ontwerp voor een tuinaanleg rond het oude huis van L.A. Springer waarop hij in de bestaande situatie enkele nieuwe elementen heeft toegevoegd.

Omschrijving

De park- en tuinaanleg bestaat uit open ruimtes met solitairen voor en achter het landhuis, die gedeeltelijk omzoomd worden door een dichte bosrand. Vanaf de entree bij de hekpijlers slingert de door bomen geflankeerde oprijlaan langs de noordzijde van het gazon naar de rotonde bij de hoofdingang in de linkerzijgevel van het huis. De oprijlaan vervolgt zijn weg voor het huis langs en eindigt bij een wandelpad in het bos waar een aftakking terugvoert naar de entree. De rechte laanstructuren die in het bos rond het huis bewaard zijn gebleven dateren van vóór 1800 en zijn restanten van de oudere formele aanleg. In de gazons aan de voor en achterzijde enkele boomgroepen en solitairen met onder meer rode en groene beuken, die de zichtassen vanuit en op het huis begeleiden. Enkele bomen dateren van voor 1800.

Waardering

De historische tuin- en parkaanleg bij het landhuis Oud-Bussem is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven 19de- en deels vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg, gedeeltelijk naar ontwerp van L.A. Springer, waarin de oudere formele laanstructuur herkenbaar bewaard is gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524258. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1800
globaal
verbouwing
1910
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Springer, L.A. ; Noord-Holland
tuinarchitect / landschapsarchitect
tuinaanleg 1910