Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524269
Complexnummer
524267 - Oud-Crailo
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82682/61
Kadastrale aanduiding
Huizen A 1730
Huizen A 1914
Huizen A 1915
Huizen A 1386
Huizen A 1884
Huizen A 1699
Huizen A 1883
Bij Museumlaan 1, 1272 RH te Huizen

Omschrijving

Inleiding

HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG uit omstreeks 1856 respectievelijk 1929, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo".

Omschrijving

Van de 19de-eeuwse landschappelijke parkaanleg van J.D. Zocher jr. is door de verkaveling van het landgoed slechts een klein gedeelte bewaard gebleven. Duidelijk herkenbaar is de rechte lindenlaan met dubbele boombeplanting die vanaf de Beukenlaan naar de zuidoostgevel van het huis leidt. Het vervolg van deze laan langs de voorgevel van het huis naar de tuinmanswoning is ook nog aanwezig. De gebogen oprijlaan vanaf de Museumlaan en enkele solitairen en boomgroepen zijn eveneens restanten van de 19de-eeuwse landschappelijke parkaanleg. De tuinaanleg in Nieuw Architectonische tuinstijl voor de zuidwestgevel van het huis heeft een kwartcirkelvormige hoofdvorm en wordt aan drie zijden begrensd door wandelpaden. Aan weerszijden van de veranda geven gemetselde trappen in etappes toegang tot de lager gelegen tuinaanleg. De trappen leiden naar de buitenste rechte paden die schuin weglopen. Gezien vanuit het huis wordt het rechter pad geflankeerd door een manshoge haag en langs het linker pad ligt een gemetseld muurtje als afscheiding van het iets hoger gelegen tuingedeelte voor de zuidoostgevel. Voor de veranda een betonnen bloembak en langs de schuine paden brede bloemenborders en lage struiken. Het rechte pad in de middenas van de zuidwestgevel wordt ongeveer halverwege onderbroken door een vierkant bassin en eindigt bij een sierbol op sokkel en een berceau. Rondom het huis staan enkele oudere solitairen en boomgroepen.

Waardering

De restanten van de 19de-eeuwse parkaanleg van Zocher jr. en de tuinaanleg uit 1929 zijn, als historisch-functionele onderdelen van het complex "Landhuis Oud-Crailo", van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde en de gaafheid van met name de tuin in Nieuw Architectonische tuinstijl, door tuinarchitect Reyers in nauwe samenhang met het huis ontworpen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524267. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1856
1856
globaal
verbouwing
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Decoratieve tuinstijl
stijlzuiver
Landschapsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Langerhuizen, Lambertus ; Noord-Holland
opdrachtgever
Reyers, P.H.J.G. ; Noord-Holland
tuinarchitect / landschapsarchitect
Zocher jr, J.D. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur