Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524273
Complexnummer
524267 - Oud-Crailo
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82683/117
Kadastrale aanduiding
Huizen A 1730
Museumlaan 3, 1272 RH te Huizen

Omschrijving

Inleiding

TUINMANSWONING uit 1890, deel uitmakend van het complex "Landhuis Oud-Crailo".

Omschrijving

De tuinmanswoning heeft een onregelmatig rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag met zolderverdieping onder een samengesteld zadeldak met rode en gesmoorde kruispannen. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in bruine baksteen met horizontale sierbanden van lichtgrijze baksteen. De overstekende kap is boven de geveltoppen uitgevoerd met decoratieve sierspanten en makelaars in chaletstijl. Op de nok van het dak staat een klokkenstoel onder zadeldakje. De uitkragende dakrand rust op decoratief uitgevoerde consoles. Boven de vensters bevinden zich rondboogvormige ontlastingsbogen die in twee tinten baksteen zijn gemetseld. De brede oostgevel heeft een symmetrisch indeling met een middenrisaliet voorzien van een puntgevel en sierspant. In de risaliet op de begane grond een dubbele glasdeur (met bovenlicht en luiken) en op de verdieping een stolpvenster met bovenlicht. Aan weerszijden van de deur schuifvensters met luiken en in de linker een sierroedenverdeling in het bovenlicht. In het dakschild aan weerszijden van de steekkap boven de risaliet een kleine dakkapel onder uitkragend schilddakje met piron.

De noordgevel bestaat links uit een risalerende topgevel met sierspant, waarin een vensteras. In het terugliggende deel rechts een houten deur.

De westgevel bevat links een T-venster met luiken en rechts een klein tweeruits venster onder segmentboogvormig spaarveld.

De zuidgevel was oorspronkelijk de voorgevel en hier bevindt zich de hoofdentree van de woning in een uitgebouwd portiek onder lessenaardak. Het portiek heeft een rondboogvormige opening en een hoekkolom met natuurstenen kapiteel. In de lange zijde van het portiek een natuurstenen balustrade. Rechts van de ingangspartij een topgevel met sierspant en op de begane grond twee vensters met sierroedenverdeling in de bovenlichten en luiken. In de geveltop een zoldervenster.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Landhuis Oud-Crailo" en als uitwendig gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse tuinmanswoning in eclectische trant met chaletstijl-invloed, ontworpen door architect C. Muysken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524267. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Muysken, C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur