Nieuwe Bussummerweg 208, 1272 CN te Huizen

Inleiding

Op een zeer ruim kavel aan de noordwestzijde van de Nieuwe Bussumerweg gelegen VILLA uit 1938 genaamd "De Wig". De villa werd gebouwd voor J. Fortuin naar ontwerp van architect P.C. van Uchelen in Gooise landhuisstijl.

Omschrijving

De ruime villa heeft een L-vormige plattegrond bestaande uit twee haaks op elkaar aansluitende vleugels, waartussen een overhoekse risaliet met hoge puntgevel. De noordwestvleugel is één bouwlaag hoog; de noordoostvleugel telt twee bouwlagen. Het samengestelde rieten dak heeft de vorm van een zogenaamde kamelenrug die boven de overhoekse puntgevel zijn hoogste punt bereikt. De begane grond is boven een enigszins terugliggende plint van in halfsteens verband gemetselde miskleurige en gesinterde gele baksteen opgetrokken in witgeverfde rode machinale waalsteen in kettingverband met platvolle voeg. De bovengevels zijn bekleed met gepotdekselde en geteerde schaaldelen (de zuidoostgevel is echter tot boven aan toe gemetseld). Het merendeel van de samengestelde vensters is uitgevoerd in hout met een kleine roedenverdeling. Enkele vensters zijn in staal uitgevoerd, waaronder het grote raam in de woonkamer en een tweetal rondboogvensters van de gang. De drie liggende vensters van de woonkamer hebben een grote roedenverdeling. De overhoekse puntgevel (Z) heeft op de begane grond links een door achtruits zijramen geflankeerd liggend achtruits venster en rechts op de hoek een inpandige veranda met op de hoeken expressief vormgegeven stijlen met gebogen korbelen. In de achterwand van de veranda bevinden zich twee glasdeuren waarin een tienruits raam. De eerste verdieping telt een serie van vier zesruits vensters en bovenin de hoge puntgevel bevindt zich een klein vierruits zoldervenster. De smalle westgevel van de overhoekse risaliet is voorzien van een achtruits liggend venster. In de aansluitende zuidwestgevel van de noordwestvleugel bevindt zich van links naar rechts een glasdeur met achtruits raam, drie gekoppelde achtruits vensters, en een achtruits venster met luik. Boven de laatste is het rieten dak verhoogd rond een dakopbouw waarin drie gekoppelde zesruits vensters. De kopse gevel (NW) van de noordwestvleugel is voorzien van een horizontaal in tweeën gedeelde opgeklampte deur die aan de linkerzijde geflankeerd wordt door twee vierruits vensters. De noordoostgevel van dezelfde vleugel heeft rechts een hoekrisaliet waarin een opgeklampte dubbele garagedeur met daarboven een gesloten puntgevel bekleed met gepotdekselde schaaldelen, en links hiervan een horizontaal in tweeën gedeelde opgeklampte deur met in de bovendeur een raampje met traliewerk, een tweeruits bovenlicht en aansluitend drie achtruits vensters. In de zuidoostgevel van de noordoostvleugel bevindt zich links een groot liggend achttienruits stalen venster en rechts een dubbele glasdeur met in elke deurhelft een achtruits raam. De eerste verdieping is hier niet bekleed met schaaldelen, maar gemetseld als de begane grond en voorzien van zeven gekoppelde zesruits vensters. Boven de kopse gevel (NO) van de noordoostvleugel is het dakschild doorgetrokken tot boven de begane grond. De laatste heeft links een rondboogvenster bestaande uit een liggend achtruits onderraam met luiken en een boven de dakvoet uitstekend halfrond twaalfruits bovenlicht met rieten dak. Rechts bevindt zich een portiek onder een insnijdend zadeldak. De portiek heeft een vloer van rode plavuizen, schuine zijden en een horizontaal in tweeën gedeelde opgeklampte deur waarvan de bovendeur voorzien is van een klopper en een raampje met traliewerk. De voordeur is evenals de andere dichte deuren afgehangen aan lange smeedijzeren duimgehengen. Naast de ingang bevindt zich een granieten eerste steen met de tekst "ELLY/ 21 MEI 1938". De noordwestgevel van de noordoostvleugel heeft rechts op de begane grond twee achtruits stalen rondboogvensters waarin pastelkleurig glas-in-lood en waarboven rondbogen van rode plavuizen. Ter hoogte van de eerste verdieping bevindt zich van links naar rechts een groot driedelig halvenster voorzien van ruitvormig glas-in-lood (blank glas), een klein venster, en een houten balkon met een eenvoudig hek van stalen buizen. Het balkon is toegankelijk via een glasdeur waarin een tienruits raam. Het risalerende linker gedeelte van de gevel is tot bovenaan toe gemetseld en telt op de parterre vier hoog aangebrachte vierruits stalen raampjes. Halverwege het dakschild boven de noordwestgevel staat een brede dakkapel waarin drie gekoppelde liggende zesruits vensters en waarnaast rechts een vierkante schoorsteen uitgevoerd in hetzelfde metselwerk als de plint.

Het interieur verkeert grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer opdekdeuren met een gebombeerde omlijsting, een door een rondboog van de vestibule gescheiden ruime hal waarin, evenals in de aansluitende gang, een vloer van rode en langs de rand gesmoorde plavuizen, een onderaan scheluwe bordestrap, een galerij en boven de eerste verdieping een ziende bekapping (schilddak). Onder de hal een via een rechte steektrap onder de genoemde haltrap bereikbare kelder met een vloer van rode plavuizen, in de zeer ruime woonkamer eikenhouten strokenparket, een plafond van moer- en kinderbinten, een rondbogige doorgang en een door eikenhouten wandstijlen met gebogen korbelen geflankeerde nisvormige ruimte waarin een vloer van bruinroodgeglazuurde plavuizen, links een vaste bank en een tot circa 2/3 hoogte gemetselde achterwand van rode handvormsteentjes waarin een korfboogvormige haard. De uitgemetselde achterwand heeft onderaan een versnijding die evenals de bovenrand afgedekt is met houten delen. Ook op de eerste verdieping is de oorspronkelijke indeling nog grotendeels intact. De via een steektrap met onderaan een kwart bereikbare zolder heeft een met horizontale rabatplanken beschoten gordingenkap.

Waardering

De villa "De Wig" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en representatief voorbeeld van een grote villa uit de jaren dertig van de 20ste eeuw, opgetrokken in Gooise landhuisstijl. Tevens is de villa van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect P.C. van Uchelen.

Fortuin, J. ; Noord-Holland
Uchelen, P.C. van ; Noord-Holland