Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524280
Complexnummer
524279 - Urbanuskerk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82703/30
Kadastrale aanduiding
Amstelveen G 2920
Bij Noorddammerlaan 124, 1187 AG te Amstelveen

Omschrijving

Inleiding

PRIESTERGRAF, bestaande uit een grafzerk met een tombe, dekplaat en staande plaat. Het betreft het graf van Jan Willem Brouwers (1831-1893), in neogotische stijl, behorende bij het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk'. Jan Willem Brouwers was pastoor van de St. Urbanuskerk vanaf 1872 en één van de grondleggers van de neo-gotiek in de 19de eeuw in Nederland, samen met P.J.H. Cuypers en J.A. Alberdingk Thijm. Het graf is gesitueerd op de begraafplaats, gelegen ten noord-westen van de St. Urbanuskerk aan de noordzijde van de Noorddammerlaan te Bovenkerk.

Omschrijving

Het priestergraf heeft een hardstenen dekplaat op tombe en bakstenen voet onder afwerklaag van cement en een staande plaat van zandsteen op een hardstenen voet. De hardstenen dekplaat vermeldt in de rand rondom de tekst: "Jan Willem" (boven), "Brouwers geb. Margraten 1 jan. 1831" (rechts), "Pastoor Bovenkerk" (onder) en "1 jan. 1872 Maastricht 3 Maart 1893" (links). In het bovenste carré is een graal uitgehouwen, met in de hoeken de griekse tekens I C A W. Het onderste carré vermeldt de tekst: "Ego sum resurrec=tio et vita qui rre=diderit in me etiamsi mortuus fueritvivet". De zandstenen staande plaat heeft een neogotische spitsvorm en neogotische motieven, zoals driepassen, palmtakken en neogotisch kruis. De plaat vermeldt onder de cassette met neogotische motieven de tekst: "Aan Pastoor Brouwers zijne vrienden en vereerders". In de spitsvormige cassette is een medaillon met portret in reliëf aangebracht, waaronder de tekst staat: "Pro Deo et Patria".

Waardering

Het priestergraf van Jan Willem Brouwers is van algemeen belang als historisch onderdeel van het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk'.

Daarnaast is het priestergraf van belang uit cultuur- en sociaalhistorisch oogpunt als neogotisch grafmonument van een van de grondleggers van de neo-gotiek in de 19de eeuw in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524279. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafzerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Priestergraf

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden