Amstelveen H 11944
Amstelveen H 11943
Amsterdamseweg 60, 1182 HE te Amstelveen
Amsterdamseweg 62, 1182 HE te Amstelveen
Amsterdamseweg 64, 1182 HE te Amstelveen
Amsterdamseweg 66, 1182 HE te Amstelveen

Inleiding

WOONBLOK, bestaande uit twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage. Het woonblok is ontworpen door architect A.J. Ingwersen en werd gebouwd omstreeks 1928 aan de oostzijde van de Amsterdamseweg. Het woonblok is iets teruggelegen ten opzichte van de weg en wordt daarvan gescheiden door voortuinen met erfafscheiding in de vorm van een lage bakstenen muur. De achtertuinen van de woningen grenzen aan het Broersepark. De twee buitenste woningen van het blok (de meest noordelijk en de meest zuidelijk gelegen woning) hadden in oorsprong een vrijstaande garage. De glas-in-loodbovenlichten boven het lintvenster op de begane grond (straatzijde) van huisnr. 66 zijn niet meer aanwezig.

Omschrijving

Woonblok, bestaande uit twee dubbele woonhuizen, gespiegeld ten opzichte van elkaar en met elkaar verbonden door een dubbele garage. Elke dubbele woning is opgetrokken op een min of meer rechthoekig grondplan en heeft een hoogte van twee bouwlagen onder een samengestelde rieten kap met overhangende schilden. De noklijn van het dak, voorzien van rode en zwarte vorstpannen, loopt evenwijdig aan de Amsterdamseweg. In de dakschilden zijn diverse dakkapellen met rode en zwarte dorpeltegels en glooiende killen aangebracht. De woningen zijn gedeeltelijk onderkelderd. De woningen zijn opgetrokken in rode handvormbaksteen boven een plint in rode machinale baksteen. Tenzij anders vermeld, zijn de vensters rechthoekig, van hout en zijn ze voorzien van houten lekdorpels. Elke dubbele woning heeft een a-symmetrische gevelindeling. In het hiernavolgende wordt het zuidelijke dubbele woonhuis beschreven. De noordelijke pendant is daaraan identiek, doch gespiegeld.

De voorgevel (W) van de dubbele woning heeft op de begane grond een brede uitbouw (voor de woonkamers van de woningen), voorzien van een lintvenster met verzwaarde bovendorpel en veelkleurig en in onregelmatig patroon uitgevoerde glas-in-lood bovenlichten. Voorts zijn op de begane grond kleinere vensters met roedenverdeling aangebracht. Op de eerste verdieping is een lintvenster met zesruits-ramen aangebracht. De lintvensters in de voorgevel worden op de woningscheidingin beide bouwlagen onderbroken door een houten paneel met non-figuratieve afbeelding in reliëf (cirkel, rechthoeken, strepen), geschilderd in de kleuren zwart, wit en rood. De meest zuidelijke woning bevat in de voorgevel bovendien een rechthoekige hoog opgetrokken schoorsteen met smeedijzeren bliksemafleider en decoratieve natuurstenen blokken en afdekplaten.

De rechter zijgevel (Z) bevat een entree en diverse rechthoekige vensters met roedenverdeling. De entree bestaat uit een rondboogvormige eikenhouten deur met rechthoekig kijkvenster en heeft een hardstenen drempel en geprofileerde natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsboog. In de topgevel boven de entree bevindt zich een hijsbalk, die (in oorsprong) is voorzien van een smeedijzeren decoratieve krul. De gevel bevat voorts een (in oorsprong) rondboogvormig trapvenster met veelkleurig glas-in-loodraam. Aan de zuidzijde bevond zich (in oorsprong) een losstaande garage op rechthoekig grondplan met rieten schilddak en noklijn loodrecht op de Amsterdamseweg.

De linker zijgevel (N) bevat een entree, bestaande uit een rondboogvormige eikenhouten deur met rechthoekig kijkvenster en hardstenen drempel, en diverse rechthoekige vensters met roedenverdeling. Het hoekvenster aan de straatzijde heeft houten luiken met non-figuratieve afbeeldingen van rechthoeken en strepen in reliëf. Aan deze zijgevel is de garage vastgebouwd. De voorgevel (W) van de garage heeft een boogvormige dubbele houten draaideur met kleine rechthoekige kijkvensters. Aan weerszijden van de garagedeur is een gestileerde zandstenen pilaster aangebracht. Het garagedak is gedekt met riet en heeft een noklijn evenwijdig aan de Amsterdamseweg. De noklijn is licht gebogen en is voorzien van zwarte en rode vorstpannen.

De achtergevel (O) heeft op de begane grond bij elke woning een teruggelegen woonkamerpui met (in oorsprong) openslaande terrasdeuren met rechthoekige zij- en bovenlichten. Boven deze pui bevindt zich op de eerste verdieping een loggia met gelijksoortige balkondeuren. Voorts bevat de achtergevel diverse kleine rechthoekige vensters en heeft elke woning een rondboogvormige houten deur naar de tuin.

De noordelijke helft van het bouwblok (het noordelijke dubbele woonhuis) is gespiegeld aan de zuidelijke helft.

Waardering

Het woonblok van twee dubbele woonhuizen is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van uit de jaren '20 van de 20ste eeuw daterende woningen in de stijl van Amsterdamse School. Daarnaast vormt het woonblok een karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect A. Ingwersen.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Ingwersen, A.J. ; Noord-Holland