Rotterdam Z 3975 A8
Rotterdam Z 4044 A9
Walenburgerplein 45, 3039 AL te Rotterdam
Walenburgerplein 47, 3039 AL te Rotterdam
Walenburgerplein 49, 3039 AL te Rotterdam
Walenburgerplein 51, 3039 AL te Rotterdam

Inleiding

Half vrijstaand WOONBLOK met MAISONETTES en PORTIEK-ETAGEWONINGEN gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp in Nieuw Zakelijke trant van de architect J.H. van den Broek binnen het Uitbreidingsplan Blijdorp uit 1929-1931 van W.G. Witteveen. Het woonblok maakt deel uit van een groot haakvormig bouwblok - gesitueerd aan de zuidwestelijke grens van het uitbreidingsplan - en bestaat uit aaneengesloten stroken etagewoningen, ontworpen door verschillende (verwante) architecten waaronder A. Otten en W.Th. ten Bosch.

Omschrijving

Het half vrijstaande haakvormig woonblok omvat een kelder en vijf bouwlagen (gedeeltelijk zes) onder een plat dak en is opgetrokken met een betonconstructie en met gevels in gele verblendsteen boven een cementen plint. De iets verdiept liggende vensters zijn (oorspronkelijk) gevat in dunne stalen profielen en worden bekroond door zeer smalle betonnen luifels. De betonnen balkons hebben ijzeren borstweringen. De gevel aan de Schepenstraat bevat vier Haagse, betegelde portieken met granito vloeren, die vier woningen op de bovengelegen etages ontsluiten. Deze driekamerwoningen (op de tweede en derde verdieping) beschikken ieder nog over twee kamers en een badkamer op de vierde verdieping, toegankelijk via een eigen trap. De bergingen in de kelder zijn toegankelijk via een smalle trap op de begane grond, die zich direct naast de trap naar boven bevindt. De maisonettes zijn toegankelijk via eenvoudige houten voordeuren op de begane grond, aan weerszijden van de trap en keldertoegang. De voordeuren bevatten een rondlicht en zijn voorzien van bovenlichten. De gevelindeling is aan weerszijden van iedere portiek gespiegeld en bevat op de begane grond en eerste verdieping horizontale (oorspronkelijk drieledige) vensters. Ter hoogte van het souterrain bevinden zich lage dubbele vensters. Het gevelvlak onder de vensters op de eerste verdieping is (oorspronkelijk) gestuct conform de plint op de begane grond. Tussen de vensters op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met open ijzeren borstwering en in de gevel twee bovenlichten. Het balkon wordt in tweeën verdeeld door een matglazen windscherm. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich per woningtravee brede vensterstroken. Op de vierde verdieping bevinden zich lagere vensters. In het midden boven ieder venster bevindt zich hier een stalen hijsbalk. De (kortere) gevel aan het Walenburgerplein herbergt tien woningen (met een gezamenlijke portiek) op een in de linkerhoek taps toelopende rechthoekig grondplan. Op de begane grond bevinden zich een drie- en vierkamerwoning en op de bovenliggende verdiepingen steeds twee vierkamerwoningen. In de kelder bevinden zich bergingen en een aparte rijwielenberging. Op het dak bevindt zich een terugliggende (vijfde) verdieping onder een gedeeltelijk plat en gedeeltelijk lessenaarsdak (achterzijde) dat met pannen is gedekt. Op deze verdieping bevinden zich (eveneens) bergingen. Het (gemeenschappelijke) dakterras ervoor is afgezet met een open ijzeren borstwering. De gevel is zes vensterassen breed. De twee linker vensterassen bevatten brede vensters. Op de verdiepingen van de drie vensterassen rechts hiervan bevinden zich doorlopende betonnen balkons met ijzeren borstweringen. De vensterpuien bevat hier steeds een dubbele deur met bovenlichten in het midden met aan weerszijden een rechthoekig venster. Rechts van de balkons bevindt zich nog een vensteras met brede vensters. Ter hoogte van het souterrain bevinden zich per vensteras dubbele lage vensters.

Op de begane grond bevindt zich in de vierde vensteras vanaf links de portiek, waarmee alle woningen middels een gemeenschappelijk trappehuis - mét lift - worden ontsloten. De zuidelijke zijgevel van het woonblok is blind. De achtergevels zijn opgetrokken in een eenvoudige rode baksteen en bevatten vensters met houten kozijnen. De achtergevels van de Schepenstraat zijn op de eerste, tweede en derde verdieping voorzien van balkons met ijzeren borstwering. Per woningtravee bevinden zich achter de balkons een deur met rechthoekig venster en bovenlicht en ernaast een rechthoekig venster met bovenlicht en nog een breed tweeledig venster met bovenlichten en een deur met rechthoekig venster en bovenlicht. Op de begane grond bevinden zich dito vensters. Vanaf de deuren leiden stalen trapjes naar de tuin. De bovenste verdieping ligt iets terug achter een balkon met houten borstwering. Toegang tot dit balkon verleent een dubbele deur met venster en bovenlichten met aan weerszijden een rechthoekig venster. Hiernaast bevindt zich nog een deur met venster en bovenlicht en een dubbel rechthoekig venster met bovenlicht. De achtergevel van het Walenburgerplein bevat vier vensterassen waarin zich van links naar rechts respectievelijk bevinden: een breed drieledig venster met bovenlichten, een lagere vierledige vensterstrook met bovenlichten, een verticaal over alle verdiepingen doorlopende vensterstrook met vierkante roedenverdeling en in de uiterst rechtse vensteras een drieledige vensterstrook met bovenlichten.

Waardering

Half vrijstaand woonblok met maisonettes en portiek-etagewoningen gebouwd in 1936-1937 naar Nieuw Zakelijk ontwerp van J.H. van den Broek, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedebouwkundige en typologische waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van de architect. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het Uitbreidingsplan Blijdorp en de visuele samenhang met de eveneens in Nieuw Zakelijke trant uitgevoerde woningblokken naar ontwerp van andere architecten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Portiek-etagewoning