Rotterdam Z 3038
Rotterdam Z 3030
Schepenstraat 36 C, 3039 NJ te Rotterdam
Schepenstraat 38 C, 3039 NJ te Rotterdam
Schepenstraat 40 C, 3039 NJ te Rotterdam
Schepenstraat 42 C, 3039 NJ te Rotterdam

Inleiding

WOONBLOK met 48 PORTIEK-ETAGEWONINGEN en MAISONETTES, gebouwd in 1937 naar ontwerp in Nieuw Zakelijke stijl van de architect W.Th. ten Bosch, binnen het Uitbreidingsplan Blijdorp uit 1929-1931 van W.G. Witteveen. De strook etagewoningen maakt deel uit van een groot haakvormig bouwblok - gesitueerd aan de zuidwestelijke grens van het Uitbreidingsplan - en bestaat uit aaneengesloten stroken etagewoningen ontworpen door verschillende (verwante) architecten, waaronder J.H. van den Broek en A. Otten.

Omschrijving

Het strookvormige woningblok omvat een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak. De etagewoningen zijn opgetrokken in bruin geglazuurde baksteen (souterrain en begane grondverdieping) en wit/geel geglazuurde baksteen (de verdiepingen), geheel in stapelverband. De muurdammen tussen de vensters op de verdiepingen zijn ook gemetseld in bruin geglazuurde baksteen. Vensters zijn oorspronkelijk gevat in smalle stalen profielen met onderdorpels en omlijstingen van terracottakleurig geglazuurde stenen. De oorspronkelijke stalen ramen zijn nog bij veel van de woningen aanwezig. De balkons hebben borstweringen van ijzer en plaatstaal. Het woonblok bevat acht (Haagse) portieken die telkens zes woningen ontsluiten. Op twee plaatsen verspringen de woningen iets in hoogte in verband met het oplopende straatniveau. De hoogteverschillen worden in de daklijn geaccentueerd. Op de begane grond bevinden zich tweekamerwoningen met souterrain. Op de eerste verdieping bevinden zich driekamerwoningen en op de bovenste bouwlagen zeskamer maisonettes.

Huisnummer 14 vormt in zijn geheel een poort naar het op het binnenterrein gelegen tennisveld. De gevelindeling is aan weerszijden van iedere portiek gespiegeld. De (met brede tegels betegelde) portiek met granito vloeren bevat een lage (betonstenen) bordestrap waarop zich links en rechts de houten geprofileerde voordeuren met smal hoog venster en bovenlicht van de begane grondwoningen bevinden. Hiertussen leidt een smallere betonstenen trap naar de op de eerste verdieping gesitueerde (vier) voordeuren van de bovengelegen woningen. (Voordeuren conform die van de begane grond). Aan weerszijden van de portiek bevinden zich brede tweeledige vensters met bovenlichten en in de portiekwand een rechthoekig venster. Ter hoogte van het souterrain bevinden zich drieledige strookvensters. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich per woningtravee in het midden een klein halfrond balkon met plaatstalen borstwering en aan weerszijden hiervan een breed venster dat in de hoek op het balkonnetje doorloopt in een smaller venster, beide met bovenlichten. Op de derde verdieping bevindt zich in het midden van de gevel, precies in het verlengde boven de twee onderliggende balkons, één doorlopend balkon met afgeronde hoeken en een plaatstalen borstwering conform die van de halfronde balkons. In het midden deelt een glazen windscherm het balkon in tweeën. Ter hoogte van de (afgeronde) uiteinden van het balkon bevinden zich de balkondeuren met aan weerszijden hiervan een breed en een smaller tweeledig venster. Deze vensters hebben geen bovenlichten en zijn dus minder hoog dan de vensters op onderliggende bouwlagen. De gevel wordt afgesloten door een licht uitstekende betonnen dakrand. De achtergevel is opgetrokken in rode baksteen en de vensters zijn hier gevat in houten kozijnen. Op de begane grond bevinden zich veranda's, op de eerste verdieping balkons onder een glazen lessenaarsdak en op de tweede verdieping grote balkons. De derde verdieping springt aan de achterzijde ongeveer een derde deel terug. Hier bevindt zich een plat met veranda's. Balkons en veranda's zijn voorzien van ranke stalen balustrades en erachter bevinden zich (oorspronkelijk) dubbele houten deuren met vensters met een horizontale roedenverdeling, geflankeerd door identiek vormgegeven vensters, alle met bovenlichten. Ernaast bevindt zich nog een deur, waarnaast een rechthoekig venster, met bovenlichten.

Waardering

Woonblok met portiek-etagewoningen en maisonettes, gebouwd in 1932 naar Nieuw Zakelijk ontwerp van W.Th. ten Bosch, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van de architect. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het Uitbreidingsplan Blijdorp en de visuele samenhang met de eveneens in Nieuw Zakelijke trant uitgevoerde woningblokken naar ontwerp van andere architecten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Portiek-etagewoning