Rotterdam Z 4085 A3
Rotterdam Z 4506 A3
Schepenstraat 52 B, 3039 NK te Rotterdam
Schepenstraat 54 b 02, 3039 NK te Rotterdam
Schepenstraat 56 B, 3039 NK te Rotterdam
Schepenstraat 58 b 02, 3039 NK te Rotterdam

Inleiding

WOONBLOK met achttien PORTIEK-ETAGEWONINGEN, gebouwd in 1932 naar ontwerp in Nieuw Zakelijke stijl van de architect A. Otten, binnen het Uitbreidingsplan Blijdorp uit 1929-1931 van W.G. Witteveen. Het woonblok maakt deel uit van een groot haakvormig woonblok - gesitueerd aan de zuidwestelijke grens van het Uitbreidingsplan - en bestaat uit aaneengesloten stroken etagewoningen, ontworpen door verschillende (verwante) architecten, waaronder J.H. van den Broek en W.Th. ten Bosch.

Omschrijving

Het woonblok omvat vier bouwlagen en een souterrain onder een plat dak en is opgetrokken in donkere Hilversums formaat baksteen boven een betonstenen plint. De iets verdiept liggende vensters zijn (oorspronkelijk) gevat in smalle stalen profielen en zijn voorzien van een waterdorpel van geglazuurde zwarte stenen, de balkons hebben een ijzeren borstwering. De gevel wordt afgesloten met een daklijst van geglazuurde vierkante zwarte tegels. Het woonblok bestaat uit drie open portieken, die ieder zes woningen ontsluiten en aan weerszijden hiervan twee smallere woontraveeën met een begane grondwoning en twee portiek-etagewoningen. De begane grondwoningen beschikken over een souterrain waarin zich nog twee kamers, een kelder en een badkamer bevinden. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich driekamerwoningen met elk nog de beschikking over twee kamers, berging en badkamer op de derde verdieping, bereikbaar middels een eigen trap. De open portieken bevatten elk een vijf treden tellende betonnen trap waarop zich vooraan, iets terugliggend ten opzichte van de gevel, de stalen voordeuren (met klein rechthoekig venster met siertraliewerk en een bovenlicht) tot de begane grondwoningen bevinden en meer inpandig de (minder hoge) stalen toegangsdeuren tot de bovenwoningen. Deze woningen delen per twee één trap. Op de begane grond bevinden zich aan weerszijden van de portieken brede vensters, waaronder een drieledige lage vensterstrook ten behoeve van het souterrain. De eerste en tweede verdieping van de middelste (open portiek-)woningen kragen iets uit en bevatten per woningtravee een drieledige vensterstrook. Ter hoogte van de - weer terugliggende - derde verdieping bevinden zich doorlopende ondiepe balkons met een open horizontale ijzeren borstwering. De vensterstroken hebben hier ook een driedeling en bevatten daarin links en rechts toegangsdeuren tot het balkon. De smallere woningtraveeën uiterst links en rechts van het woonblok worden afgebakend ten opzichte van het risalerende middendeel van het woonblok door een hoger opgetrokken, uitgemetselde vierkante schoorsteen. Op de begane grond bevatten de gevels hier geheel links en rechts twee voordeuren (één van de begane grondwoning en één voor de bovenwoningen) en hiernaast een drieledig venster (smaller dan de overige vensters op de begane grond). Ter hoogte van het souterrain bevindt zich hieronder een lage tweeledige vensterstrook. Op de verdiepingen bevinden zich balkons met ijzeren borstweringen, met in de gevel een deur en ernaast een tweeledig venster. In de vensteras boven de voordeuren bevindt zich bovendien op iedere verdieping een tweeledig rechthoekig venster. De achtergevels zijn opgetrokken in een sobere rode baksteen en vensters zijn gevat in houten kozijnen. Ter hoogte van de begane grond, eerste en tweede verdieping bevinden zich per verdieping een klein balkon en een bredere loggia, voorzien van een gemetselde borstwering met stalen reling. In de loggia bevindt zich een dubbele houten deur met bovenlicht en aan weerszijden hiervan een rechthoekig venster. Op het balkon bevindt zich een deur met een klein rechthoekig venster ernaast, beide met bovenlicht. Op de bovenste verdieping bevinden zich alleen kleine balkons, conform die op de onderliggende verdiepingen.

Waardering

Woonblok met achttien portiek-etagewoningen gebouwd in 1932 naar Nieuw Zakelijk ontwerp van A. Otten, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige en typologische waarde, alsmede van belang binnen het oeuvre van de architect. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het Uitbreidingsplan Blijdorp en de visuele samenhang met de eveneens in Nieuw Zakelijke trant uitgevoerde woningblokken naar ontwerp van andere architecten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Flatwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Portiek-etagewoning