Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524323
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Vm. kantoor Rotterdamse Lloyd
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
22308/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rotterdam
X-Y coördinaat: 
91132 - 435237

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

INLEIDING

Voormalig KANTOORGEBOUW van de Rotterdamse Lloyd, in 1920-'22 gebouwd op de Lloydpier in zakelijk-expressionistische stijl. W. Kromhout Czn. ontwierp de betimmering van de vergaderzaal en de directiekamers.

N.B. Het gebouw fungeert tegenwoordig als verzamelgebouw voor diverse bedrijven en ondernemingen. Het gebouw heeft een nieuwe hoofdingang.

Omschrijving

Het drie bouwlagen en een kelderverdieping tellende kantoorgebouw is op een rechthoekige plattegrond rondom een betonskelet opgetrokken in donkerrode baksteen met natuurstenen onderdorpels, hoek- en sluitstenen onder een plat dak. De vensters en deuren van het pand zijn gevat in stalen kozijnen. De verschillende ingangen zijn bereikbaar via natuurstenen trappen. De gevels zijn, op de zo goed als blinde oostgevel na, sterk verticaal geleed door gemetselde lisenen tussen de vensterassen. Deze worden iets boven de dakrand beëindigd door natuurstenen sluitstenen. Vlak boven het maaiveld bevinden zich, midden onder de begane-grondvensters, kleine luchtroosters. De vensters verschillen per verdieping in formaat en onderverdeling. Op de begane grond zijn de vensters het grootst en hebben ze een kleine (zestienledige) roedeverdeling. De eerste verdieping bevat iets smallere kruisvensters. De kruisvensters op de derde verdieping zijn nog smaller en minder hoog. Bij beide verdiepingen zijn zij voorzien van een kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Midden boven de rollagen van de vensters in het gehele pand bevindt zich een klein zaagtand-ornament in het metselwerk. Onder de vensters op de begane grond bevindt zich een in afzaat gemetseld gevelvlak. De vensters op de bovenliggende verdiepingen zijn voorzien van natuurstenen waterdorpels. De voorgevel, aan de westzijde, is twaalf vensterassen breed tussen twee iets hoger opgetrokken hoekrisalieten, waarvan de hoeken op de begane grond en op de tweede verdieping zijn afgeschuind en scheepsboegen suggereren. In de linker hoekrisaliet bevindt zich, in het schuine gevelvlak op de begane grond, een lang zesledig venster onder een natuurstenen latei. Hierboven, rustend op een natuurstenen console, een erker met twee smalle vensters met bovenlicht. Op de tweede verdieping bevindt zich hier een klein balkon met natuurstenen balustrade en in het schuine gevelvlak een eenvoudige deur. Hierboven, bevestigd aan de natuurstenen sluitsteen een ijzeren vlaggemasthouder. Links van het hoger opgetrokken hoekdeel is 'ANNO' gebeiteld, rechts hiervan '1922'.

De rechter hoekrisaliet, waarachter zich op de eerste verdieping de voormalige directiekamer bevindt, is conform de linker hoekrisaliet op de begane grond en op de tweede verdieping afgeschuind. In de top van dit geveldeel is hier in natuursteen het monogram van de firma (RL) aangebracht. De hoofdingang bevindt zich in de voorgevel iets rechts van het midden (tussen de tweede en de zevende venstertravee van rechts).

In het hoger opgetrokken hoekdeel van de achttien venstertraveëen brede zuidelijke gevel is onder een ijzeren latei een eenvoudige houten dienstingang gesitueerd. Ter hoogte van de vijfde, zesde en zevende vensteras van rechts bevinden zich achter een natuurstenen laadbordes respectievelijk een grote en een kleine dubbele laaddeur. De laatste met een ijzeren hijsbalk en onder een ijzeren latei.

In het interieur is met name van belang: de representatieve hal met zeegroene tegels en een meanderende witte bies, het cassetteplafond en de vloeren van Noors graniet, de centrale trap met een ijzeren balustrade waarin Art Déco motieven, de in 1920 door W. Kromhout Czn. ontworpen eikenhouten betimmering van de directiekamers en vergaderzaal op de eerste verdieping met marmeren schouwen, parketvloeren en stucplafonds.

Waardering

Voormalig hoofdkantoor van de Rotterdamse Lloyd in zakelijk-expressionistische trant, met bijbehorend interieur, van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde alsmede vanwege de ensemblewaarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLloydstraat313024 EASchiemondRotterdam
NeeLloydstraat353024 EASchiemondRotterdam
NeeLloydstraat373024 EASchiemondRotterdam
NeeLloydstraat413024 EASchiemondRotterdam
NeeLloydstraat433024 EASchiemondRotterdam
NeeLloydstraat513024 EASchiemondRotterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DelfshavenG501

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoor

Feitelijk Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19201922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kromhout, W. ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur

Interieur directiekamers en vergaderzaal

Onbekend, ?. ; Stad Rotterdam IIarchitect / bouwkundige / constructeur