524299 - Zuidewijk Spick
Swalmen L 211
Swalmen L 267
Swalmen L 268
Raaystraat 3, 6071 NC te Swalmen

Omschrijving onderdeel 3

BIJGEBOUWEN, zijnde de boerderij (a) en de remise (b) welke met elkaar verbonden zijn door een poort (c); dit ensemble ligt ten westen van de kasteelboerderij.

ad a.: rechthoekig gebouw met mansardekap (grijze pannen), XVIII; het woongedeelte aan de westkant; de erfzijde van het bakstenen gebouw is wit gekalkt; aanbouw onder lessenaarsdak, die dienst doet als koeienstal, tegen de zuidgevel van de boerderij is van ondergeschikt monumentaal belang en dateert uit omstreeks 1965. De gracht achter de boerderij is ten dele gedempt.

ad b.: klein rechthoekig bakstenen gebouw, remise, met mansardekap (grijze pannen), waarin paardenstallen en ruimte voor één koets; XVIII; de oostelijke langszijde staat in de gracht; aan de korte achterzijde loopt de mansardekap over in een lessenaarsdak.

ad c.: de bakstenen poort heeft een laag schilddak met grijze pannen en een doorgang met een afgeplatte toog; in 1996 gerestaureerd.

De BIJGEBOUWEN zijn van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;