524382 - Martena-state
Bij Swarte Singel 2, 9056 PN te Koarnjum

Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSPOORT met aangrenzende KLEINE POORT.

De hoofdtoegang tot het park wordt gevormd door de in 1955 uit bestaande onderdelen gereconstrueerde poort van het Landschapshuis aan de Tweebaksmarkt te Leeuwarden (afgebroken 1849). De zandstenen poort, die eertijds het jaartal 1620 droeg en werd vervaardigd door de Leeuwarder beeldhouwer Jacob Dyonisius, bestaat uit twee in scharnierornamenten gevatte pilasters met geornamenteerde kapitelen, waarboven een doorbroken fronton met het wapen van Friesland geflankeerd door twee leeuwen. Voor het overige nieuw muurwerk in combinatie met historische bouwfragmenten. De kleine poort is verbonden met de toegangspoort en het voormalige koetshuis en geeft toegang tot het achterterrein van dit huis. Gemetseld poortje gevat in 17de-eeuwse zandstenen omlijsting met gebeeldhouwde vleugelstukken, bekronende vaas en omlijste opening boven de doorgang.

Toegangspoort en kleine poort zijn van algemeen belang:

- vanwege de 17de-eeuwse vormgeving naar ontwerp van J. Dyonisius (toegangspoort);