524382 - Martena-state
Martenawei 2, 9056 PE te Koarnjum

Omschrijving onderdeel 5: TUINMANSWONING.

De voormalige 19de-eeuwse tuinmanswoning, met de uiterlijke verschijningsvorm van een kleine stelpboerderij, is, met uitzondering van de zuidgevel, aanmerkelijk verbouwd. Desondanks wordt het gebouw beschermd en wel vanwege zijn kenmerkende ligging, karakteristieke hoofdvorm, traditioneel materiaalgebruik en de toepassing van historische bouwfragmenten. Gebouw op rechthoekige plattegrond, verdiepingloos, gedeeltelijk onderkelderd, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een met blauwe golfpannen belegd schilddak (voorschild geglazuurd en met dakkajuit; overige schilden gesmoord); topschoorsteen. De detaillering van ramen en deuren grotendeels niet oorspronkelijk. Het vroegere stalgedeelte in de westgevel is nog herkenbaar door drie getoogde stalvensters; in de oostgevel twee vensters met meerruitsverdeling. Het geelbakstenen schuurtje achter de woning is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

TUINMANSWONING is van algemeen belang:

- vanwege ligging, hoofdvorm, materiaalgebruik en enkele originele onderdelen;