524382 - Martena-state
Bij Swarte Singel 2, 9056 PN te Koarnjum

Omschrijving onderdelen 7a en b: TOEGANGSHEKKEN.

De toegangshekken tot het wandelpark rond Martenastate zijn vermoedelijk vervaardigd in 1912 toen het park voor publiek werd opengesteld.

a. breed toegangshek terzijde van de kerk, bestaande uit twee hardstenen hekpalen (met opschrift MARTENA / STATE) en geprofileerde dekplaat; daartussen twee eenvoudig versierde, houten draaihekken met houten spijlen; terzijde (jonger) smal houten spijlenhek tussen betonnen staanders.

b. breed toegangshek nabij de grafheuvel, bestaande uit twee hardstenen hekpalen (met opschrift MARTENA / STATE) met geprofileerde dekplaten; daartussen twee eenvoudig versierde, houten draaihekken met houten spijlen; terzijde vergelijkbaar smal hek aan lagere hardstenen hekpaal, eveneens met geprofileerde dekplaat.

TOEGANGSHEKKEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als herinnering aan de openstelling in 1912 van het stateterrein als publiek toegankelijk wandelpark;

- vanwege het materiaalgebruik en de vormgeving;

- vanwege de hoge mate van gaafheid;