Swalmen D 3479
Swalmen D 3477
Graeterweg 23, 6071 ND te Swalmen

Inleiding.

Het voormalige JACHTHUIS Graeterhof is vrijstaand gelegen aan de Graeterweg te Swalmen. De naam Graeterhof is afkomstig van een oorspronkelijk naastgelegen hoeve waarvan reeds in 1358 melding werd gemaakt. Eigenaar mr. M. Strens liet in 1854 naast de boerderij een jachtverblijf bouwen naar ontwerp van architect Dr. P.J.H. Cuypers. In 1892 werd de tweede verdieping gebouwd. Vanaf 1895 tot 1961 woonden twee generaties burgemeesters van Swalmen, M. en L. Strens in het pand. In 1915 is het pand voor het laatst gewijzigd vermoedelijk, door architect Frans Dupont uit Roermond. In de voorgevel zijn omstreeks 1990 nieuwe vensters geplaatst.

Omschrijving.

Het JACHTHUIS heeft een hoofdzakelijk T-vormige plattegrond en twee bouwlagen onder een schilddak, kleinere zadeldaken en platte daken. Goot op consoles. Het pand heeft gepleisterde bakstenen gevels in rustica en een gecementeerde grijze plint. De achtergevel heeft een opstand van baksteen in kruisverband, die wit is geschilderd. In de gevels bevinden zich hoofdzakelijk rechthoekige houten vensters met bovenlicht onder een strek, gedeeltelijk met dubbele luiken met ventilatieroosters. Verder cordonlijsten en geprofileerde rechthoekige plaquettes onder de vensters.

De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen met centraal een risalerend volume met entree waarnaast aan beide zijden twee traveeën met in elk travee een venster. De entree heeft een overdekt bordes en dubbele trap. De trappen hebben een balustrade met rondbogen en ronde en vierkante kolommen met een decoratie van een cirkel op drie verticale lijnen. Aan weerszijden van de dubbele voordeur bevindt zich een rond raam. In de tweede laag is een inpandig balkon met balustrade onder drie rondbogen. De topgevel van het risalerend volume heeft vakwerk en een dubbel venster met bovenlichten. De hoeken van de voorgevel zijn afgeschuind en hebben per laag een travee met venster en een topgevel met vakwerk en een venster. Aan beide zijden van het hoofdvolume staat een VOLUME van EEN LAAG onder een plat dak met balustrade met rondbogen. Deze volumes hebben in de voorgevel een groot getoogd venster.

In de LINKER ZIJGEVEL van het lage volume aan de linkerzijde bevinden zich twee vensters, waartussen een niet authentieke houten deur, die bereikbaar is via zes treden en een gesloten balustrade heeft. Achter dit volume staat een volume van een laag onder een dakschild en dit volume heeft in de ACHTERGEVEL een deur en een dubbel venster.

In het rechterdeel van de ACHTERGEVEL van het HOOFDVOLUME bevinden zich twee vensters per laag, waarvan die in de tweede bouwlaag met rondboogvormige bovenlichten met roedeverdeling. Centraal tegen de achtergevel staat een volume van twee lagen onder een plat dak en een uitwendige schoorsteen. Rechts hiervan gaat een overdekte trap naar de keuken. In dit volume bevinden zich enkele kleine vensters, waarvan er een is dichtgezet. In de linker gevel van dit volume bevinden zich per laag twee vensters, waarvan de smallere een rondboogvormig bovenlicht hebben.

Het LINKERDEEL van de ACHTERGEVEL van het HOOFDVOLUME heeft per laag twee vensters met rondboogvormig bovenlicht. De vensters in de tweede laag zijn smaller en hebben een roedeverdeling. Links hiervan staat het tweede volume van een laag onder een plat dak met balustrade. Dit heeft in de achtergevel een staldeur en een rozetvenster. In de rechterzijgevel van dit volume bevindt zich een dubbele deur boven een trap.

Voor het pand aan de Graeterweg staat een smeedijzeren HEKWERK op een bakstenen muur tussen bakstenen kolommen, muur en kolommen zijn wit gepleisterd. In de kolommen komt de decoratie van cirkel en drie lijnen terug.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR is in redelijk hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van hal, trappenhuis en kamers.

Van het INTERIEUR is onder het volgende van belang: de tegelvloer in de hal, het trappenhuis met dubbele opgang, de marmeren haardlijsten en diverse plafondornamenten.

Waardering.

Het JACHTHUIS Graeterhof in Swalmen bezit cultuur-historische waarden als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van jachthuizen. De architectuur-historische waarden worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, het belang voor het oeuvre van architect dr. P.J.H. Cuypers, de esthetische kwaliteiten van het totale ontwerp dat in verschillende perioden is gecompleteerd. Verder vanwege het bijzondere belang door de samenhang tussen interieur en exterieur, het materiaalgebruik en de ornamentiek, die door de toepassing van lijnen en bollen verwijst naar architect F. Dupont uit Roermond. Het jachthuis bezit historische belevingswaarde wegens de landelijke situering en is van belang voor het aanzien van Swalmen. Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en het interieur, mede in relatie tot het hekwerk langs de Graeterweg en de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het pand is typologisch en architectuur-historisch zeldzaam. Het jachthuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-historische en architectuur-historische waarden, de gaafheid en de zeldzaamheid.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis