Kamp Amersfoort
529205 - Kamp Amersfoort

Leusden
Leusden

Onderdeel 1

Inleiding

Buiten het eigenlijke kamp bevond zich de schietbaan, die werd gegraven door een strafcommando waarin vrijwel alleen joodse gevangenen zaten. Behalve als schietbaan werd deze plek tevens als fusilladeplaats gebruikt. Aan de zuidzijde net buiten de wal van de schietbaan was een lijkenhuisje gebouwd. Slachtoffers uit het kamp werden hier ondergebracht. In het zuidelijke bosperceel (thans golfbaan) zijn de slachtoffers in massagraven begraven. Na de oorlog werd aan het eind van de schietbaan het monument de 'Stenen Man' opgesteld als herinnering aan de slachtoffers. Van het eigenlijke kamp resteert slechts een klein deel waarop zich alle overige onderdelen bevinden.

Omschrijving

Restant KAMPAANLEG met SCHIETBAAN annex FUSILLADEPLAATS van het complex historisch oorlogsmonument Kamp Amersfoort. De aanleg bestaat uit twee aarden wallen waartussen zich de schietbaan bevindt. Aan de westzijde verbreedt de baan zich tot een met wallen omgeven kom. In het midden hiervan staat het monument opgesteld.

Waardering

Het restant KAMPAANLEG met SCHIETBAAN annex FUSILLADEPLAATS is van algemeen belang vanwege de gaafheid van de aanleg (schietbaan) en tevens van ensemblewaarde.

JaLoes van Overeemlaan193832 RZLeusden

Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenGerechtsgebouw(E)Gevangenis

restant kampaanleg met schietbaan en fusilladeplaats

N.V.T.Niet van Toepassing