524454 - Arentsburgh/Hoekenburg
Voorburg F 6816
Voorburg F 8457
Hoekenburglaan 45, 2275 TG te Voorburg
Arentsburghlaan 3, 2275 TT te Voorburg

Inleiding complexonderdeel 3

De PARKAANLEG van Arentsburgh en Hoekenburg is in landschapsstijl in de jaren twintig van de 20ste eeuw tot stand gekomen, beide parken hebben een oudere oorsprong. Het terrein waarop de parken liggen behoort tot een beschermd archeologisch gebied van zeer hoge waarde gezien de nog aanwezige resten van de Romeinse stad 'Forum Hadriani'. De parken zijn met elkaar verbonden en volgens een zelfde concept aangelegd. Ze worden begrensd door de Arentsburghlaan - de muur langs Effatha - de sloot langs Effatha - het hek langs Hoekenburg - De Vliet - de Hoekenburglaan - de grenzen van de achterzijde van de percelen van woningen aan de Effathalaan, Den Burghstraat en Ds. Veldhoenlaan.

Omschrijving

Het langgerekte terrein van Arentsburgh, oorspronkelijk lopende vanaf de Vliet tot aan de Geestbrugweg, en het min of meer vierkante terrein van Hoekenburg zijn samengevoegd in een landschappelijke aanleg met slingerende paden en (slinger)vijvers en open gazons. Solitaire bomen bepalen in hoge mate de sfeer van de parken. In park Arentsburgh bevinden zich enkele beukenbomen langs de voormalige oprijlaan van Arentsburgh. Deze laan lag in de middenas van het landhuis (noord-zuid geörienteerd). In het park Arentsburgh bevindt zich een ongeveer veertig meter lange muur, die west-oostelijk geörienteerd is.

Waardering

De parkaanleg van Arentsburgh en Hoekenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als voorbeeld van een parkaanleg van twee landgoederen die na een functiewijziging aan het begin van de 20ste eeuw een gezamelijke aanleg kregen;

- als voorbeeld van een aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 20ste eeuw en vanwege de kwaliteit van de ontwerpen.

- vanwege de ligging rond de landgoederen Arentsburgh en Hoekenburg en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de bebouwing.

- tevens van belang vanwege de archeologische waarde van het terrein.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark