524462 - Woningbouwcomplex
Voorburg D 5201
Loolaan 113, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 115, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 117, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 119, 2271 TM te Voorburg

Inleiding

De rij WONINGEN met POORTGEBOUW aan de Loolaan maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan worden beschouwd als een vereenvoudigde variant van de Amsterdamse School.

Omschrijving

De in schone baksteen opgetrokken woningenrij heeft een centraal blokvormig middeldeel (poortgebouw) bestaande uit twee bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt tentdak voorzien van licht uitkragende, op klossen rustende gootlijsten; het dak wordt bekroond door een een overhoeks gemetselde schoorsteen. Aan weerszijden een eenlaagse rij woningen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak.

De gevels zijn voorzien van een trasraam, decoratief gebruikte randen van uitgemetselde baksteen en bakstenen onderdorpels met afzaat. De rechtgesloten gevelopeningen staan onder strek.

Het poortgebouw heeft op de begane grond twee rondboogvormige poortopeningen, die geaccentueerd worden door uitmetselingen. Tussen de bogen staan tegeltableaus met de tekst "DE VOORBURGSCHE WONINGBOUWVEREENIGING OPGERICHT 2 JANUARI 1914" en "ANNO 1918". Aan de andere kant van de bogen bevinden zich reliëftegels met de wapenschilden van de Gemeente Voorburg en de Provincie Zuid-Holland. De verdieping bevat een reeks van zes, onder strekse bogen staande vensters met penanten van decoratief gebruikte baksteen tussen versierde blokken van natuursteen. De oorspronkelijke drieruits bovenramen zijn nog voor een deel aanwezig. De gevel wordt beëindigd door een een lijst van staande strekken. De hoeken van de gevel worden geaccentueerd door licht uitgemetselde hoeklisenen. Uit het dakschild hierboven steekt een brede houten dakkapel met plat dak. De beide poortdoorgangen hebben gemetselde, segmentboogvormige overwelvingen. Deze worden doorsneden door twee uitgemetselde ribben (gordelbogen), die voortkomen uit de lisenen aan de muren aan weerszijden. Tussen beide doorgangen staat een scheimuur met drie rondboog-scheibogen. De buitenste muren in de boogdoorgangen bevatten een liggend venstertje met diagonale roeden (middelste gevelsegment) en een deur onder bovenlicht, die toegang geeft tot de achtertuinen. De achterzijde van het poortgebouw is vergelijkbaar met de voorzijde. Van de beide zijgevels staat slechts een klein, blind deel in het zicht. De dakschilden hierboven zijn voorzien van een met schoorsteen bekroonde steekkap en staan boven de zadeldaken van de verdiepingloze bouwdelen aan weerszijden van het poortgebouw. Deze zijn voorzien van rechtgesloten vensters en deuren met bovenlicht onder strek. De gevels worden geaccentueerd door uitgemetselde zaagtandranden onder licht uitkragende, op klossen rustende gootlijsten. De vier dakkapellen in het voorste dakschild hebben een plat dak.

Waardering

De rij woningen met poortgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw.

- vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering.

- als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. Dit complex is van groot belang als een waardevolle bijdrage aan de stedebouwkundige ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Voorburgsche Woningbouwvereniging ; Zuid-Holland