Voorburg E 9056
Tegenover Herenstraat 56, 2271 CJ te Voorburg

Inleiding

In 1898 bij gedenkboom geplaatst HEK, de zogenoemde Wilhelminaboom, is geplant ter ere van haar troonbestijging. Het hek is in Art Nouveau uitgevoerd. Oorspronkelijk stond de boom iets meer naar links in de Herenstraat, vóór de muur rond het kerkhof van de Oude Kerk. Toen deze boom sneuvelde in een storm in 1983 werd het hek verplaatst naar de huidige locatie.

Omschrijving

Ui-vormig hekwerk van smeedijzer. Het hek is samengesteld uit horizontale en vertikale, gebogen stangen met decoratieve toevoegingen van gekrulde elementen en gestyleerde bladmotieven aan de bovenste uiteinden. Tussen de beide onderste horizontale banden zijn drie ijzeren wapenschilden bevestigd. De gebogen schilden zijn blauw geschilderd en dragen een contrasterende, gele hoofdletter W (van Wilhelmina). Een vierde blauwe schild is ruitvormig en voorzien van het eveneens in geel uitgevoerde jaartal 1898.

Het hek van de gedenkboom is van algemene cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boombescherming en als gedenkteken.

- als een goed voorbeeld van een destijds gangbare stijl in de (binnenhuis)architectuur en de toegepaste kunsten.

- vanwege de zeldzaamheidswaarde door de vormgeving.

Het hek is tevens van waarde vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.