Voorburg E 1468
Voorburg E 1469
Franse Kerkstraat 2, 2271 CN te Voorburg
Franse Kerkstraat 4, 2271 CN te Voorburg
Franse Kerkstraat 6, 2271 CN te Voorburg
Franse Kerkstraat 8, 2271 CN te Voorburg

Inleiding

In 1888 gebouwd rijtje van vier ARBEIDERSWONINEN in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. Restauratie in 1977, hierbij is ook de ruimteindeling van de panden gewijzigd en zijn de woningen nr.2 en 4 samengevoegd. De woningen maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken woonblok met vier woningen besataande uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder met Hollandse pannen (nr.2;4;6) en opnieuw verbeterde Hollandese pannen (nr.8) gedekte zadeldaken. De drie-assige gevels zijn schouder-/tuitgevels met voornamelijk rechtgesloten gevelopeningen, donkergrijs geschilderde, gepleisterde plinten, gietijzeren muurankers en gevelaccenten van gesmoorde grijze baksteen. Tussen de gevels een uitgespaarde vertikale band van eveneens grijze baksteen en een verbindend element van smeedijzer. De gevels staan om-en-om spiegelbeeldig ten opzichte van elkaar. De gevelindeling bestaat op de begane grond uit een paneeldeur onder bovenlicht met geprofileerde kroonlijst en een segmentboog met vrouwenkopje in de sluitsteen. Naast de deur staan twee vensters met T-raam en een kroonlijst en ontlastingsboog als die boven de deur. De twee vensters op de verdieping zijn minder hoog, maar verder als die op de begane grond. Hierboven staat een rond oeuil de boeuf met rozetvormige traceringen (roosvenster) en sluitsteen met vrouwenkopje in rondboog. Geveltoppen met geprofileerde schouders en deklijsten, waarop bollen zijn aangebracht. Tuit met ezelsrug en zeshoekige, op een geprofileerd kraagstuk rustende tenant met bolbekroning. De linker zijgevel is opgetrokken in witgeschilderde baksteen en is blind.

De rechtergevel is geheel aan het oog onttrokken.

Waardering

De woningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als een vroeg voorbeeld van kleinschalige sociale woningbouw.

- als een eenvoudig, maar goed voorbeeld van een destijds gangbare bouwstijl en vanwege de detaillering in de voorgevel.

- als essentiëel, beeldbepalend onderdeel van een gesloten straatwand en als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Voorburg.

restauratie

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)