524462 - Woningbouwcomplex
Voorburg D 5201
Loolaan 105, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 107, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 109, 2271 TM te Voorburg
Loolaan 111, 2271 TM te Voorburg

Inleiding

BINNENHOF met WONINGBLOK deel uitmakend van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1919 in een bouwstijl, die kan worden beschouwd als een vereenvoudige variant van de Amsterdamse School. Het woningblok is gesitueerd in een open ruimte (plantsoen) omsloten door drie de rijen woningen van het complex aan de Loolaan, Nieuwstraat en Parkweg.

Omschrijving

Het in schone baksteen opgetrokken woningblok is op U-vormige grondslag opgetrokken met ten opzichte van elkaar verspringende hoekwoningen met overhoekse poortdoorgangen. De woningen tellen één, respectievelijk twee bouwlagen. Het centrale woningblok heeft een hoger opgaande middenpartij onder schilddak en afgesnoten hoeken onder een tromp, die ook terug zijn te vinden aan de hier tegenover staande hoeken van beide vleugels. De gevels zijn voorzien van een trasraam, decoratief gebruikte randen van uitgemetselde baksteen en bakstenen onderdorpels met afzaat. De rechtgesloten gevelopeningen staan onder strek. De poortdoorgangen aan de binnenplaatszijde bevatten ondermeer twee onder een gemeenschappelijk rondboog licht staande deuren naar de achtertuin en de entrees van de woningen aan weerszijden. De voorgevels hiervan liggen terug ten opzichte van de andere woningen. De geveldelen aan weerszijden van de poorten zijn voorzien van twee, boven elkaar staande zeshoekige vensters. Het plantsoen van de binnenhof heeft een door een pad doorsneden vierkant grondplan met afgesnoten hoeken en een cirkelvormig centrum met een boom.

Waardering

Het binnenhof met woningblok is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw.

- vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering.

- vanwege de bij het woningcomplex behorende plantsoen.

- als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen.

Het woningblok is tevens van belang vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.