Voorburg E 8781
Herenstraat 167, 2271 CE te Voorburg
Herenstraat 169, 2271 CE te Voorburg

Inleiding

Vroeg negentiende-eeuws woonhuis met een vroeg-twintigste eeuwse, in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl opgetrokken WINKELPUI met WINKEL. Omstreeks 1850 werd de wijnhandel Goeden opgericht. In 1871 werd het Neo-Barokke plafond in de winkel aangebracht. De glas-in-lood wand in Art Nouveau-stijl, die zich eertijds tussen winkel en opslagruimte bevond, is niet meer aanwezig.

De glasreliëfs aan het exterieur zijn van de hand van L.J. de Wolf te Den Haag.

De gevel maakt deel uit van een gesloten gevelwand aan de Herenstraat in het beschermde dorpsgezicht van Voorburg.

De winkelpui en de oudere lijstgevel worden gescheiden door een cordonlijst.

De symmetrische pui is opgetrokken uit bezande machinale bakstenen in kruisverband op een hardstenen, antraciet geschilderde plint, waarvan de stenen op de hoeken gefrijnd zijn. De pui is voorzien van wit geschilderde speklagen, die ter weerszijden van de grote winkelruit in het midden geprofileerd zijn. De winkelruit is gevat in blank gelakte kozijnen. Links en rechts van deze ruit bevindt zich een paneeldeur. De linker entree voor de trap naar de bovenwoning bestaat uit een blank gelakte paneeldeur met Art Nouveau bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. De winkeldeur heeft een grote ruit, gevat in een houten lijst. Aan de penanten tussen de winkelruit en de deuren zijn zwarte glasreliëfs in Art Nouveau-stijl bevestigd. Deze zijn voorzien van de opschriften 'Binnen- en Buitenlandsch gedistilleerd en likeuren en gros- en detail' en 'Wijnand Fockink Amsterdam Likeuren Oude Genever Superior'. De diepliggende opschriften zijn aangezet met goudverf en verlucht met respectievelijk wijnranken en druiven èn korenaren en korenbloemen. Boven de winkelruit en de deuren zijn glasreliëfs aangebracht met de opschriften 'Oporto', 'Bordeau','Bourgogne' en 'Jerez'. De brievenbus rechts van de winkeldeur is in de vorm van een marmeren B uitgevoerd. Tussen de winkelpui en de oudere lijstgevel bevindt zich een cordonlijst.

INTERIEUR. In het interieur van de winkel bevinden zich onder meer (gedeeltelijk intacte en in de huidige situatie door wijnstellingen aan het oog onttrokken) wanden met handbeschilderde Art Nouveau-tegels met florale motieven en een tegelvloer in samenhangend patroon. Voorts bestaat het plafond uit kruisende balken met vier grote en twee kleine cassetten. Op de gehoute balken zijn in reliëf uitgevoerde lopende hond- en bladmotieven, kraalranden en tandlijsten aangebracht. De cassetten zijn met trompe l'oeil latwerk in geometrische patronen verdeeld. In de centrale vlakken zijn in reliëf uitgevoerde putti met wijnranken en cherubs met bloemenranken geschilderd. De zijpanelen zijn met bloemen verlucht.

Waardering

De winkelpui en winkel zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als een karakteristiek voorbeeld van een specifieke functie.

- als uitdrukking van een voor de bouwperiode typerende, aan de Art Nouveau-verwante stijl en vanwege de karakteristieke vormgeving en materiaalgebruik.

- vanwege het interieur met plafond die een zeldzaamheidswaarde vertegenwoordigt door de gave neobarokke panelenen.

- als waardevol onderdeel van een gesloten gevelwand aan de in historisch opzicht belangrijkste (winkel)straat van Voorburg en de ligging binnen het beschermde dorpsgezicht.

De winkelpui is in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering vrijwel gaaf. Het interieur van de winkel is karakteristiek voor het laatste kwart van de negentiende eeuw en redelijk gaaf.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkelpui
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)