Wassenaar F 9775
Rust en Vreugdlaan 1, 2243 AS te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

TUINMANSWONING behorend bij de historische buitenplaats Wiltzangk gebouwd in 1912 naar ontwerp van de plaatselijke architect/aannemer C. van Tol in een rustieke Landelijk bouwstijl uit de periode van Overgangsarchitectuur. In tegenstelling tot het landhuis is deze dienstwoning gepleisterd.

De dienstwoning bevindt zich nabij het toegangshek in de zuidwesthoek van de buitenplaats en grenst aan de zijde aan de Rust en Vreugdlaan.

Omschrijving

Vrijstaande, deels onderkelderde dienstwoning op vrijwel vierkante plattegrond, bestaat uit een begane grond en zolderverdieping onder een mansardedak met zeeg en overstek, gedekt met rode, geglazuurde Tuile-du-Nordpannen. De onder een steil dakschild aangekapte dakkapellen bij het zuidoostelijk, zuidwestelijk en noordwestelijk dakschild hebben dubbel vierruits ramen.

De rechtgesloten gevels zijn boven het met een rollaag afgedekte trasraam voorzien van wit geschilderd pleisterwerk. De rollagen boven de deuren en vensters zijn, evenals de lekdorpels grotendeels van schoon metselwerk.

De vensters zijn overwegend T-schuiframen met achtruitsbovenlichten (deels met glas-in-lood), waarbij de benedenramen geflankeerd worden door luiken. De dubbel eenruits paneeldeuren hebben eveneens achtruitsbovenlichten. De naar de oprijlaan gerichte voorgevel (zuidoost) heeft rechts de entree onder een van het dakschild doorgetrokken overkapping, die rust op gesneden korbeels. Voor de entreedeur, een paneeldeur met zesruitsbovenlicht, ligt een brede door zijmuurtjes geflankeerde stoep, die doorloopt tot de rechter zijgevel. Op de zijmuurtjes staan siervazen. Links in de gevel zijn twee vensters geplaatst. De rechter zijgevel (noordoost) heeft een verhoogd middendeel onder een aankapping, welke door de gootlijst steekt en aan de rechterzijde wordt afgesloten door een tot de nok reikende schoorsteen. In dit verhoogde gedeelte zitten twee zesruitsramen. Aan weerszijden een klein venster met luik en in het midden een kelderraam met luik. De achtergevel (noordwest) heeft links van het midden één venster en bij beide geveleinden een dubbel openslaand raam. De beide zijgevelmuren zijn verlengd als terrasmuur.

Bij de linker zijgevel (zuidwest) bevindt zich aan weerszijden van de middenas één venster. In het midden steekt een iets uitkragend gemetselde schoorsteen door het dakschild heen.

INTERIEUR. De plattegrondindeling en de detaillering van het interieur bevinden zich grotendeels in oorspronkelijke staat. Noemenswaard zijn onder meer de paneeldeuren. Links van de gang bevindt zich de woonkamer met eiken betimmering, een hoekschouw- en kast.

Waardering

De uit 1912 daterende dienstwoning is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, evenals ensemblewaarde

- als ruimtelijke functioneel onderdeel van de buitenplaats bij gesitueerd is bij de het toegangshek van de buitenplaats.

- als karakteristiek voorbeeld van een dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een rustieke Landelijk bouwstijl uit de periode van Overgangsarchitectuur.

Het pand is zeer gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat betreft het in- als exterieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Tol, C. van ; Zuid-Holland