Wassenaar F 9775
Bij Rust en Vreugdlaan 5, 2243 AS te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 3

Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende GARAGE met (PLANTEN)KAS uit de jaren '20 van de twintigste eeuw is gebouwd in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende, sobere bouwstijl. Het gebouw bevindt zich bij een pleinvormige gedeelte ten oosten van de oprijlaan nabij het pomphuis.

Omschrijving

Het vrijstaande bijgebouw bestaat uit twee bouwdelen, Het garagegedeelte is een éénlaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Tegen de zuidoostgevel is een plantenkas op een rechthoekige plattegrond onder een lessenaarsdak gebouwd.

De gevels zijn boven de rollaag van het uit grauwe baksteen opgetrokken trasraam opgemetseld in rode baksteen, alles in kruisverband (knipvoeg). Deuren en vensters staan onder een rollaag en de hebben bakstenen lekdorpels. De gevels worden afgesloten door houten, op dubbele gootklossen rustende gootlijsten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft aan weerszijden van de middenas een houten dubbele garagedeur, voorzien van zesruits bovenramen en aan beide geveleinden een smal achtruitsraam. De beide zijgevels hebben een dubbel achtruitsraam. Tegen de rechter zijgevel (zuidwest) is een kleine aanbouw geplaatst met in de achtergevel (zuidoost) een achtruitsraam. De tegen de achtergevel (zuidoost) geplaatste zogenaamde kopkas met lessenaarsdak, bestaat boven de gemetselde borstweringsmuur uit een stalen skelet, gevuld met glaspanelen.

De bloemenkas, waar plavuizen op de vloer liggen, heeft vaste betonnen ovale en langgerekte bloembakken, geplaatst op een voet.

Waardering

De garage met plantenkas is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde

- als historisch-ruimtelijke, functioneel onderdeel bij een omvangrijke buitenplaats uit het begin van de 20ste eeuw.

- door de vormgeving in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. In dit verband is er tevens sprake van een stilistische samenhang met het nabijgelegen pomphuis, dat in dezelfde stijl en periode tot stand is gekomen.

Het gebouw en in het bijzonder de plantenkas zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Kas(L)
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)