Wassenaar F 9775
Bij Rust en Vreugdlaan 5, 2243 AS te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 4

Bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorend POMPHUIS is gebouwd omstreeks 1922 in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl. Het pomphuis is tegelijkertijd met de nabijgelegen garage met bloemenkas tot stand gekomen.

Het gebouw bevindt zich aan een pleinvormige gedeelte ten oosten van de oprijlaan, ten noordoosten van de garage.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaagse pomphuis op een vrijwel vierkant grondvlak wordt gedekt door een plat dak. De rechtgesloten gevels zijn boven de rollaag van het uit grauwe baksteen opgetrokken trasraam gemetseld met rode baksteen in kruisverband (knipvoeg). Deuren en vensters onder rollagen hebben bakstenen lekdorpels. Houten, op dubbele gootklossen rustende gootlijst. De voorgevel (noordwest) heeft links een paneeldeur en rechts een venster. De linker zijgevel (noordoost) heeft een dubbel raam.

Waardering

Het pomphuis uit omstreeks 1922 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als historisch-ruimtelijke, functioneel onderdeel bij de buitenplaats Wiltzangk.

- vanwege de vormgegeving in een functionele voor de Interbellumperiode kenmerkende sobere bouwstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. In dit verband is er tevens sprake van een stilistische samenhang met de nabijgelegen garage met bloemenkas, welke in dezelfde stijl en periode tot stand is gekomen.

Het gebouw is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm en detaillering.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Pomphuis