Wassenaar F 9775
Bij Rust en Vreugdlaan 5, 2243 AS te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 8

Het bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende TOEGANGSHEK in een Historiserende stijl uit het begin van de 20ste eeuw, staat langs de Rust- en Vreugdlaan ten zuiden van de tuinmanswoning.

Omschrijving

IJzeren toegangshek voorzien van twee decoratieve opengewerkte wangen, waartussen een dubbel spijlen hekwerk is geplaatst met speerpunten.

Waardering

Vroeg 19de-eeuws toegangshek is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van een karakteristiek ijzeren toegangshek in een Historiserende stijl.

Het toegangshek is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het toegangshek heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en historisch-functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Wiltzangk en bepaalt de entree van de buitenplaats langs de Rust en Vreugdlaan.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Onbekend ; Zuid-Holland