Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524512
Complexnummer
524510 - R.K. Kerk H. Willibrordus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/106
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11049
Kerkstraat 79, 2242 HE te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

PASTORIE gebouwd in 1906 naar ontwerp in neo-renaissancestijl van Nicolaas Molenaar bij de Willibrorduskerk en met een tussenlid daarmee verbonden.

N.B. De pastorie is niet meer als zodanig in gebruik en is opgedeeld in service- appartementen.

Omschrijving

Pastorie over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). Het afgeknotte schilddak is deels bedekt met rubberroid en deels met leien in Maasdekking en heeft meerdere dakkapellen onder een ingesnoerde spits. De gevels van het pand zijn gedecoreerd met natuurstenen speklagen ter hoogte van tussen- en bovendorpels. Verder natuurstenen afdekking van de plint, natuurstenen waterdorpels en deurkalf. Onder de dakrand is een bakstenen fries met bloktand aangebracht. Een deel van de vensters is voorzien van glas-in-loodvullingen in de bovenlichten.

Voorgevel (noord) met links risalerend driezijdig bouwdeel onder een driezijdig tentdak met piron. Op de begane grond en de verdieping zijn in de drie gevelzijden vensters geplaatst. Centraal boven het risaliet een gemetselde dakkapel met puntgevel. Hierin een zesruits venster onder een rondboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en een met siermetselwerk gevulde boogtrommel. Rechts naast het risaliet de entree in een portiek met paneeldeur voorzien van een ruitje met tralies onder een met glas-in-lood gevuld bovenlicht. In dit geveldeel zijn verder op de begane grond twee en op de verdieping drie venster geplaatst. De muuropeningen in de voorgevel zijn geplaatst onder een segmentboog op de begane grond of een rondboog op de verdieping waarbij de boogtrommels gevuld zijn met siermetselwerk en de boogruggen gedecoreerd zijn met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Boven deze gevel op het dak een dakkapel onder een zadeldakje met overkragende ingesnoerd tentdak met piron (verg. dakkapellen kerk). Rechter zijgevel (west) met op de begane grond drie vensters en een deur en ter plaatse van de verdieping vier vensters. De muuropeningen hebben ook in deze gevel een met siermetselwerk gevulde boogtrommel gedecoreerd met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Linker zijgevel met venster op de begane grond. Achtergevel (noord) opgedeeld in drieën waarbij het centrale deel risaleert en het rechter deel een plat dak heeft. Links een serre met houten opbouw waarop een balkon. Op de begane grond en de verdieping in deze gevel vensters onder een gedeeld bovenlicht met een strekkenlaag met aanzet- en sluitstenen. De linker zijgevel (oost) bezit op de begane grond en de verdieping een venster. Tegen deze gevel is een eenlaags tussenlid gebouwd.

Waardering

Uit 1906-1907 gedaterende pastorie bij de H. Willibrorduskerk, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als kenmerkend voorbeeld van een vroeg-20ste eeuwse woning in een rooms-katholiek complex, uitgevoerd in een daarvoor gebruikelijke neo-renaissance stijl;

- van belang wegens de ensemblewaarde als historisch-functioneel en visueel samenhangend complexonderdeel;

- van belang voor het oeuvre van architect Molenaar.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524510. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Molenaar, N ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur