524510 - R.K. Kerk H. Willibrordus
Wassenaar F 11250
BY Kerkstraat 77, Wassenaar

Inleiding Complexonderdeel 3

Bij de rooms-katholieke H. Willibrorduskerk behorende BEGRAAFPLAATS in oorsprong daterend uit de 18de eeuw maar met een grotendeels 20ste eeuwse verschijningsvorm. Omgeven door een MUUR met HEK.

Omschrijving

Rechthoekige BEGRAAFPLAATS omgeven door een oudere 18de-eeuwse bakstenen tuinmuur aan de oostzijde waarlangs een rij kastanjebomen is aangeplant. Aan de noordzijde grenst de begraafplaats aan de bij de kerk horende tuin die beplant is met onder meer naaldbomen en een lindeboom. Tussen de begraafplaats en de tuin bevinden zich resten van een muur en hekpijlers. De laatsten zijn opgemetseld in baksteen met natuurstenen afdekplaten in de vorm van een tentdakje.

De aanleg van de begraafplaats is grotendeels ortogonaal met haaks op elkaar lopende paden die de rechthoekige perken van elkaar scheiden.

In de zuidelijke hoek van de begraafplaats een piëta omgeven door vier beuken.

Waardering

De begraafplaats bij de H. Willibrorduskerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde historisch-functioneel en historisch- ruimtelijk onderdeel van het kerkelijk complex aan de Kerkstraat in het centrum van Wassenaar.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats