Wassenaar F 9620
Groen van Prinstererlaan 13, 2243 BR te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van het complex De Rietvink wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in 1916 naar ontwerp van de architecten Th. Wouters en J.J. Brandes in opdracht van de Exploitatiemaatschappij Groot Heasebroek. Het pand, dat is opgetrokken in een Engelse Landhuisstijl werd in 1924 door de architect Jan van der Lip uitgebreid met een SCHILDERIJENZAAL voor de toenmalige eigenaar en kunsthandelaar J.A.A.M. van Es.

Omschrijving

Vrijstaand tweelaags pand, vanaf een samengestelde plattegrond opgetrokken in rode baksteen (Vlaams verband) voorzien van siermetselwerk met horizontale, uitgemetselde banden. Het overkragende, samengestelde schilddak is met riet gedekt en heeft rode nokvorsten. In de oksel van het L-vormige dak een hoge, vierkante schoorsteen met siermetselwerk. Het pand heeft dakkapellen onder rietgedekte lessenaardaken. De voorgevel, evenwijdig aan de Groen van Prinstererlaan (west) bestaat uit een risalerende bouwmassa (links), waarin op de begane grond en op de verdieping drie negenruits vensters geplaatst zijn, in het terugliggende geveldeel (rechts) zijn op de begane grond en de verdieping twee smalle staande vensters geplaatst. De rechter zijgevel aan de zuidzijde, heeft een driezijdige erker waarin meerruits vensters geplaatst zijn. Boven de erker een balkon dat betreden kan worden via een meerruits balkondeur. Links van het balkon op de begane grond en de verdieping een negenruits venster. Voor het terugliggende geveldeel rechts van de erker, bevindt zich een veranda waarvan de overkapping ondersteund wordt door een in siermetselwerk uitgevoerde pijler die in de decoratief uitgemetselde borstwering is opgenomen. Twee meerruits terrasdeuren geven toegang tot de veranda. Op de verdieping is een negenruits venster geplaatst. Ook de achtergevel aan de oostzijde heeft een driezijdige erker met meerruits vensters en een balkon, toegankelijk via een meerruits balkondeur. De linker zijgevel gaat grotendeels schuil achter de aanbouw (schilderijenzaal) die bestaat uit een langgerekt eenlaags volume onder een rietgedekt schilddak.

Waardering

Landhuis de Rietvink uit 1916 gebouwd door Wouters en Brandes is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse villa in Engelse Landhuisstijl uit het oeuvre van de architectencombinatie Wouters en Brandes;

- wegens de typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een partikuliere tentoonstellingsruimte (schilderijenzaal);

Tevens heeft de villa ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex met de omringende tuin en bijbehorende ommuring met hekpijlers in siermetselwerk

Het pand is grotendeels gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Pinacotheek Schilderijenzaal