524539 - Vm. Malepartus / Haeseoord
Wassenaar F 4667
Groot Haesebroekseweg 2, 2243 EA te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van het villacomplex Haeseoord wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, oorspronkelijk genaamd 'Malepartus' gebouwd in 1920 door het bouwbureau van Jos Souren uit Den Haag in Cottage-stijl met elementen van Engelse landhuisstijl.

De muren bestaan uit houten buitenwanden door een spouw gescheiden van een binnenwand van zogenaamde 'Torfolithsteen', waardoor een goede isolatie is verkregen. Geheel in de toen gangbare traditie zijn de ruimten gegroepeerd rondom de centrale hal met trappenhuis en zijn diverse vertrekken op de begane grond uitgevoerd in Neo-stijlen. Opvallend is de toepassing van vergelijkbare grote deurpartijen met zij- en bovenlichten met glas-in-lood bij verschillende zijmuren. Een klein rookkanaal ten behoeve van de schouw in de woonkamer is in de jaren '50 geplaatst deze komt als penant uit bij een dakvenster. Oorspronkelijk is het huis opgeleverd met luiken, welke voor een deel bewaard zijn (anno 1998).

N.B. De houten kozijnen in de voorgevel en deels ook in de zijgevels zijn met roedenverdeling vervangen door kunststof en hardhout. Een tussenwand tussen voorkeuken en keuken is verwijderd.

Omschrijving

Vrijstaand, symmetrisch opgezet landhuis met vrijwel rechthoekige plattegrond met kelder, bestaat uit twee bouwlagen onder een geknikt, overstekend rieten schilddak, waarvan de dakschilden deels tot over de verdieping doorlopen. Op beide nokeinden gemetselde schoorstenen met daartussen gesmoorde nokvorsten. Ter plaatse van de dakkapellen zijn de dakschilden opgelicht. Boven een trasraam van (grijs geschilderde) klinkers zijn de wanden opgetrokken van stijl- en regelwerk met daarover rabatdelen. De dakeinden worden rondom afgesloten door een over alle wanden doorlopen decoratief fries met bloktandmotief. De meeste enkele- en samengestelde raampartijen hebben een roedenverdeling met dubbele naar buiten draaiende benedenramen en tuimelende bovenramen. De borstweringen, zowel bij de balkons als het inpandige trappenhuis zijn uitgevoerd met een decoratief gekarteld patroon.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noordwest) bestaat uit een middendeel met een risalerende éénlaags entreepartij onder een overstekend schilddak en uit uitspringende hoekvleugels, waar het dakschild over de verdieping doorloopt. Centraal in de entreepartij bevindt zich een met snijwerk uitgevoerde paneeldeur met spiegelboog, geflankeerd door vierruitsramen. Op de verdieping er boven bevindt zich een driedelige raampartij van het trappenhuis. Aan weerszijden hiervan wordt het middendeel op de begane grond en verdieping afgesloten door één venster, waarbij die rechtsboven iets is ingekort. Links in de gevel zijn in de plint drie keldervenster met diefijzers aangebracht. In de middenas op de zolder bevindt zich eveneens een dakkapel, voorzien van dubbele vierruitsramen. De linkerzijgevel (noordoost) heeft van rechts naar links een vernieuwde keukendeur met vierruits bovenlicht, een dubbele en een enkele raampartij. Het dakschild op de verdieping is verhoogd, ten behoeve van een brede inpandige balkonloggia met houten balustrade. De (vernieuwde) zesruitsramen worden geflankeerd door dubbele zesruits paneeldeuren. Op de zolderverdieping bevindt zich in de middenas een dakkapel met twee paar vierruits ramen onder een opgelicht deel van het dakschild.

De naar de tuin gerichte, symmetrisch ingedeelde achtergevel (zuidoost) heeft een met de voorgevel vergelijkbaar middendeel, waarvan het dakschild tot de verdieping is opgetrokken. Hier bevindt zich op de begane grond een rechthoekig uitgebouwd gedeelte, waarvoor een erker met afgeschuinde zijkanten is geplaatst. Voor de korte zijkanten van de uitbouw bevinden zich gemetselde trapjes, die leiden naar een deur met vierruits bovenlicht, waarvan het linker raam is dichtgezet. De erker is voorzien van (vernieuwde) ramen. Op de verdieping bevindt zich boven de uitbouw, een deels inpandig gelegen balkonloggia met houten balustrade, waarop, geflankeerd door dubbele raampartijen, dubbele balkondeuren uitkomen. In het midden onder de dakrand staat de huidige naam van het pand geschilderd 'Haeseoord'.

De beide geveldelen aan weerszijden van de erker hebben, onder een opgelicht deel van het dakschild, een driedelige raampartij en op de op verdieping een dakkapel met een dubbele raampartij. Het terras voor de achtergevel loopt door langs beide zijgevels, waarbij de borstwering aan tuinzijde is opgetrokken van misbaksels. In het midden bevindt zich een trap.

De rechter zijgevel (zuidwest) heeft een vergelijkbare opzet als de linkerzijgevel met een brede inpandige balkonloggia onder een verhoogd dakoverstek. Op de begane grond is in beide geveleinden één raampartij geplaatst. Op de zolderverdieping bevindt zich in de middenas, onder een opgelicht dakschild twee raampartijen, met daartussen een rookkanaal.

INTERIEUR De oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering is grotendeels gehandhaafd. De meeste vloeren, in bijzonder op de begane grond hebben eiken parket. De meeste plafonds zijn gestuct. Van de, deels in eiken uitgevoerde enkele en dubbele paneeldeuren, is een aantal uitgevoerd met spiegelboogmotief. De deurpartijen met de grote, tot het plafond reikende boven- en zijlichten zijn voorzien van glas-in-lood met groen getint glas. Sommige deuren zitten in het midden van de wand, andere zijn excentrisch geplaatst. Veel glasruiten bestaan uit rustica glas, sommige verlevendigd met historische en historisende gebrandschilderde ovale ruiten, ondermeer schepen.

De vestibule, afgesloten door dubbel openslaande tochtdeuren met glasruiten heeft bruin/zwart gemêleerde marmeren vloer en lambrisering. Een deur opent naar de kelder, bestaande uit een stookgedeelte, provisie- en wijnkelder. De dwarsgeplaatste rechthoekige 'hall' is toegankelijk vanuit de vestibule via bordes met twee traptreden. Het heeft een enkelvoudige balkenzoldering met een smaller verlaagd gedeelte, dat aan beide korte zijden wordt afgesloten door een vitrinekast met spiegelboogvormige ramen, oorspronkelijk voorzien van getint glas-in-lood. De spiegelboog is een regelmatig terugkerend element, in en boven deuren en panelen.

Ten noordoosten van de vestibule bevindt zich een scheluwe trap met een bordes en balustrade. Aan weerszijden hiervan zijn vaste radiatorkasten ingebouwd met daarnaast aan de oostzijde het dienstgedeelte met toilet en aan de westzijde een garderobe met toilet. De garderobe is toegankelijk via een eiken dubbele deur, voorzien van glasruiten en gedekt door een spiegelboog. Bij de vloeren en lambrisering is eiken en marmer toegepast. Aan de zuidwestzijde van de hal bevindt zich een in Oud-Hollandse trant uitgevoerde kinderkamer, toegankelijk via een deurpartij met grote glas-in-lood zij- en bovenlichten. Op de grond liggen groen, geel en bruin geglazuurde plavuizen, het plafond is vlak gestuct en de plint bestaat uit witjes. Aan de noordwestzijde zitten ingebouwde kasten. Aan de noordzijde bevindt zich een gemoderniseerde keuken.

Centraal in het verlengde van de vestibule bevindt zich de salon, uitgevoerd in Neo-Lodewijk XV-stijl met in het stucplafond een eenvoudig reliëf. Boven de dubbele entreedeur bevindt zich, binnen een houten omlijsting, een bovendeurstuk, verstellende een putto. Aan weerszijden bevindt zich een deurpartij met grote glas-in-lood zij- en bovenlichten. Hiervan leidt de zuidwestelijke deur naar de in Oud-Hollandse stijl uitgevoerd woonkamer met een zwaar uitgevoerd, eiken cassetteplafond. De wanden zijn afgewerkt met een eiken halfhoge lambrisering met panelen, waarin open en gesloten vaste kasten, radiatorkasten en vensterbanken zijn opgenomen. Een eiken paneeldeur met spiegelboog, glas-in-lood zij- en bovenlichten leidt naar de kinderkamer.

De noordoostelijke deurpartij van de salon leidt naar de in Oud-Hollandse stijl uitgevoerde eetkamer. Op de vloer ligt een in zwart en wit marmer uitgevoerde vloer in geometrisch blokpatroon. Het plafond heeft kinderbalken in ossebloedkleur, de plint heeft deels historische, deels uit de bouwtijd stammende Delfts blauwe tegels. De centraal geplaatste schouw, bestaat uit een hoog geplaatste boezem met ebbenhouten panelen, een achterwand met 17de-eeuwse Delfts blauwe tegels, een geklonken ijzeren schouwkap uit de bouwtijd van het huis en een haardplaat met wapenschild, gedateerd 1679. Het bovenhaardstuk is een dierenstilleven van Piet van der Hem, een dode fazant voorstellende. Aan weerszijden van de schouw zijn vaste, relatief hoge radiatorkasten geplaatst met daarnaast eiken deuren met kraaldelen en decoratief uitgevoerd ijzeren beslag.

Op de verdieping is de oorspronkelijke plattegrondindeling eveneens grotendeels gehandhaafd. Het trappenhuis komt uit op een dwarsgeplaatste, U-vormige gang met enkele tudorboogvormige doorgangen. Aan weerszijden van het trappenhuis bevinden zich twee deuren, waarachter één aan de westzijde de trap naar zolder zit. Oorspronkelijke onderdelen op de verdieping en de zolder zijn ondermeer de paneeldeuren, enkele ingebouwde kasten en (ingebouwde) vaste plafonnières.

Waardering

Het landhuis 'Haeseoord' is van algemeen belang, vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een grotendeels in hout uitgevoerde landhuis in Cottage-stijl met invloeden van Engelse landhuisstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het is tevens typologisch van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en als representatief voorbeeld van een relatief groot houten landhuis, waarbij een duidelijke relatie bestaat in de opbouw van het ex- en interieur.

Het pand is van belang vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. In het bijzonder de diverse in oorspronkelijke staat verkerende stijlkamers op de begane grond zijn waardevol.

Het pand is stedebouwkundig van belang vanwege de situering aan de Groot Haesebroekseweg, een van oudsher belangrijke doorgaande weg in Wassenaar, dat zich vanaf het begin van de 20ste eeuw heeft ontwikkeld tot een cultuurhistorisch waardevol gebied met grote en kleinere landgoederen en landhuizen.

Souren, Bouwburo J. ; Zuid-Holland
Begeer, C.J.A. ; Zuid-Holland