524539 - Vm. Malepartus / Haeseoord
Wassenaar F 4667
Bij Groot Haesebroekseweg 2, 2243 EA te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

SPEELHUISJE in Cottagestijl staande bij het villacomplex Haeseoord is rond 1940 op de huidige plek geplaatst (oorspronkelijk van elders afkomstig). Het huisje is opgetrokken in hout en gebouwd omstreeks 1920. De noordgevel van het huisje is in latere tijd verlengd.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaags pandje met een vrijwel rechthoekige plattegrond. Het overstekende zadeldak wordt gedekt door een met rubberoid shingels. De kopse voorzijde heeft een ruim overstek, voorzien van houten windveren, topmakelaar en een gesloten voorschot. Boven een bakstenen plint bestaan de wanden uit gepotdekselde delen. De ramen zijn afgehangen met rood/wit/groen geschilderde luiken met zandlopermotief. Eronder hangen rood geschilderde bloembakken. De symmetrisch ingedeelde puntgevel (zuid) heeft in het midden een tweedelige deur met in het bovendeel één ruit. Aan weerszijden ervan bevindt zich een smal éénruits raam. De beide langsgevels (oost, west) hebben dubbel openslaande ramen, waarvan het linker in de oostelijke langsgevel nog voorzien is van glas-in-lood. De oorspronkelijke achtergevel (noord) heeft rechts een deuropening met links daarvan een dubbel raam.

INWENDIG zijn nog verschillende oorspronkelijke interieuronderdelen aanwezig, zoals de houten vloer, een vast hoekkastje en een uitgebouwd washoekje met wasbak. Verder is het rookkanaal tussen het vensterpenant aan de oostzijde deels nog intact.

Waardering

Het speelhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als karakteristiek voorbeeld van een voor tuinvermaak bestemd bijgebouwtje in Cottagestijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw.

Het speelhuisje heeft ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel bij het villacomplex 'Haeseoord'.

Het speelhuisje is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft zowel in het exterieur als het interieur diverse oorspronkelijke, karakteristieke bouwonderdelen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Speelgebouw Speelhuisje

Souren, Bouwburo J. ; Zuid-Holland