Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524561
Complexnummer
524560 - Blanckenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/195
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 4186
Buurtweg 38, 2244 AE te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 1

Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij de gelijknamige historische buitenplaats, is in 1917 in opdracht van jonkheer J. Loudon zowel in- als uitwendig ingrijpend verbouwd in Neo-Barokke trant, naar ontwerp van de Haagse architect F.C. Koch.

Omschrijving

In neo-barokke trant gebouwd landhuis, met verdieping op kruisvormige plattegrond onder afgeplat, met leien gedekt schilddak met dakkapellen; de gevels alle met natuursteen bekleed en voorzien van hoeklisenen en friezen en omlopende kroonlijst, fronton boven ingangsgevel en bovengevel van de linkerzijvleugel te rechter zijde een "geknikte" lage vleugel, met rondboog- en zesruitsschuifvensters en afgesloten met een balustrade; de meeste vensters uit de bouwtijd. Aan de achterzijde een relif met de voorstelling van een zon boven de tuindeuren. Inwendig een gebeeldhouwde trap in Lodewijk XV-trant in de van stucwerk voorziene hall, een stucplafond en lambrizering in neo-classicistische trant in de grote zaal, een stucplafond en lambrizering met pilasters in neo-classicistische trant en een marmeren schouw in de eetkamer. Voorbeeld van rijk uitgevoerde landhuisbouw uit de latere 19e eeuw, geinspireerd op barokke stijlvormen, met opmerkelijke details in het interieur.

Waardering

Het huis Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een laat 18de-eeuws woonhuis in neoclassicistische stijl.

Het huis heeft een hoge ensemblewaarde als hoofdonderdeel van de buitenplaats en vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de verschillende onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524560. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Koch, F.C. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur