524560 - Blanckenburg
Wassenaar F 11352
Wassenaar F 6913
Wassenaar F 10446
Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende TUIN- en PARKAANLEG in landschapsstijl, die blijkens een gedetailleerde kaart van de buitenplaatsen Blanckenburg en Voorlinden uit 1843 toen in structuur en deels in detail aanwezig was. De parkaanleg direct rond het huis vertoont kenmerkende karakteristieken voor het oeuvre van J.D. Zocher jr en is mogelijk van zijn hand.

Omschrijving

De historische tuin- en parkaanleg kenmerkt zich door een gevarieerde ruimtelijke opbouw met een besloten ruimte aan de west- en noordzijde van het huis en een breed panoramisch gezicht over de weilanden naar de boerderij en het bos in zuidelijke en oostelijke richting. Vanaf de Buurtweg loopt een rechte oprijlaan naar het landhuis, in de noordwest hoek van het terrein, en eindigt daar in een rotonde. Ten noorden van de laan de rechthoekige voormalige moestuin met tuinmuur en toegangspoortje. De voormalige tuinmanswoning is ingrijpend gewijzigd. Voor het inrijhek buigt de laan af in zuidelijke richting naar het boerderijcomplex en de villa. De dienstwoning staat aan het begin van de laan aan de Buurtweg. De oprijlaan wordt door bomen en heestergroepen geflankeerd. Rond het huis een gazon met vrij jonge solitairen (eiken en kastanjes) in groepen en lijnen. Ten noordwesten van het huis een slingerende vijver met bossages (rododendrons en taxus) langs de vijver en enkele solitairen (beuk, linde) die de omtrek van de vijver accentueren. In de oksel van de vijver een mosheuvel met solitairen. Aan de zuidzijde van de laan een breed panoramisch gezicht over de weidegronden naar de boerderij en het bos dat de weidegronden omzoomt. Door de slingerende bosrand is een sterke perspectiefwerking gecreëerd waardoor het terrein groter lijkt dan het in werkelijkheid is. In het bos langs de duinrug (met grotendeels vrij jonge eiken) een rechte laan die zich voortzet in een formeel padenpatroon op het naastgelegen Voorlinden. Dicht langs de duinrug een gebogen pad met talud aan de buitenzijde. Voor het overige slingerpaden, ook in de andere bosgedeelten te vinden zijn. In de nabijheid van de moestuin een houten schuur en restanten van beukenhagen.

Waardering

De vroeg 19de-eeuwse tuin- en parkaanleg behorende bij de buitenplaats Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als in structuur en deels in detail gaaf bewaard gebleven parkaanleg in landschapsstijl. De ruimtelijke opbouw met de afwisseling van open en gesloten ruimtes en met name de vorm van de vijver en de beplanting in dit gedeelte van het park duiden erop dat dit het werk van J.D. Zocher jr. zou kunnen zijn.

De hoge ensemblewaarde wordt ingegeven door de bijzondere ruimtelijke relatie met de ander complexonderdelen door de diverse zichtassen die door de perspectiefwerking zijn gecreëerd. Van stedebouwkundig belang is de relatie met de parkaanleg op het naastgelegen Voorlinden met name de rechte lanenstructuur in het bos aan de westzijde langs de duinrug.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Landschapsstijl